LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Omikron soj

Stižu podaci o novom soju koronavirusa; uvode se ograničenja na granicama

Zbog nove varijante virusa i naša zemlja uvodi nova ograničenja na granicama, objavio je ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog stožera Davor Božinović. 

Zbog nove varijante virusa i naša zemlja uvodi nova ograničenja na granicama, objavio je ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog stožera Davor Božinović. 

Omikron je naziv nove varijante koronavirusa koja je izazvala zabrinutost u cijelome svijetu. Znanstvenici se pribojavaju da bi cjepiva protiv nje mogla biti manje učinkovita i da bi se mogla brže širiti, prenosi HRT

Prva istraživanja pokazala su da je rizik od reinfekcije veći. Pojavila se u Africi, a potvrđena je i u Bocvani, Hong Kongu, Izraelu. Prvi je slučaj zabilježen već i u Europi – u Belgiji.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pozvao je, u svjetlu pojave omikrona – nove zabrinjavajuće varijante koronavirusa, na pojačano primarno cijepljenje i primjenu booster doza ponajprije kod starijih od 40 godina. Također poziva na pojačanu provedbu mjera – uporabu maski za lice, rad na daljinu, modifikacije u radu koje smanjuju gužvu u javnom prijevozu, osiguravanje odgovarajuće ventilacije u zatvorenim prostorima i postavljanje ograničenja za broj sudionika društvenih i javnih događaja poput dočeka Nove godine.

Iako su članice Europske unije sinoć dogovorile prekid zračnog prometa sa zemljama južne Afrike, prvi slučaj zaraze Omicron varijantom već je potvrđen u Europi. Zbog nove varijante virusa i naša zemlja uvodi nova ograničenja na granicama, objavio je ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog stožera Davor Božinović. 

Nizozemski premijer sinoć je objavio da ta zemlja od sutra uvodi ograničenja. Barovi, restorani i trgovine koje nisu od životne važnosti bit će otvoreni samo do 17 sati, i to najmanje iduća tri tjedna.

Sjedinjene Američke Države, pak, objavile su da ukidaju letove iz 6 afričkih zemalja, a države članice Europske unije privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike. Odgođen je i ministarski sastanak Svjetske trgovinske organizacije.
FOTO: UNSPLASH