LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan zaljubljenih

Saznajte kako se Valentinovo obilježava u različitim dijelovima svijeta!

Različite zemlje imaju drugačije načine za proslavu Dana zaljubljenih, ali u svima se uvijek svodi na isto- ljubav.

Različite zemlje imaju drugačije načine za proslavu Dana zaljubljenih, ali u svima se uvijek svodi na isto- ljubav.

Valentinovo, dan ljubavi i romantike, slavi se širom svijeta 14. veljače. Dok mnoge zemlje slave ovaj dan na sličan način kao i Sjedinjene Američke Države s tradicionalnim poklonima poput cvijeća, čokolade i čestitiki, postoje i zanimljive razlike u načinu kako se Valentinovo obilježava u drugim dijelovima svijeta.
 


VEZANO: Pet ideja za nezaboravno Valentinovo!Japan

 

U Japanu, obilježavanje Valentinova ima nekoliko jedinstvenih značajki. Umjesto da muškarci poklanjaju ženama, kao što je uobičajeno u većini zapadnih zemalja, u Japanu su žene te koje daruju muškarce. One često poklanjaju čokoladu svojim prijateljima, kolegama ili voljenim osobama. Ali to nije sve - postoji i običaj pod nazivom giri-choko što znači obavezna čokolada, gdje žene daruju svojim muškim kolegama čokoladu iz pristojnosti, bez obzira na njihove osjećaje.
 

via GIPHY

 

Južna Koreja

 

U Južnoj Koreji, Valentinovo se slavi dva puta tijekom godine. Slično kao i u Japanu, 14. veljače žene poklanjaju čokoladu muškarcima. No, 14. ožujka, poznat kao Bijeli dan, muškarci uzvraćaju gestu darivanjem poklona ženama, obično bijelom čokoladom ili drugim slatkišima. Međutim, oni koji nisu dobili ništa okupljaju se 14.travnja na takozvani Crni dan kako bi zajedno jeli rezance i žalili se što su sami.

 

Brazil

 

U Brazilu, Valentinovo se slavi na sličan način kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, ali postoji zanimljiv običaj koji se naziva Dia dos Namorados ili Dan zaljubljenih, koji se obilježava 12. lipnja. Iako ovaj datum nije povezan s Svetim Valentinom, Brazilci ga slave slično kao i Valentinovo u drugim dijelovima svijeta - uz razmjenu poklona, romantične večere i geste ljubavi.
 

Meksiko

 

U Meksiku, Valentinovo se slavi kao Día del Amor y la Amistad ili Dan ljubavi i prijateljstva. Ovaj praznik obilježava se razmjenom poklona i izražavanjem ljubavi prema voljenima i prijateljima. U nekim dijelovima Meksika, posebno u gradu Guadalajara, organiziraju se posebne proslave i događaji povodom Valentinova.
 

Italija

 

U Italiji, Valentinovo se također slavi kao dan ljubavi i romantike. Parovi često razmjenjuju cvijeće, čokoladu i romantične večere. No, u nekim dijelovima Italije, poput Verone, gradu poznatom po ljubavnoj priči Romea i Julije, organiziraju se posebni događaji i proslave povodom Valentinova.

 

FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA