LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiranje za vrijeme korone

Srpski studenti ne mogu ispite polagati online; traže COVID rokove i produžetak godine

Studenti Sveučilišta u Beogradu upustili su se u borbu za svoja prava i ispunjavanje triju zahtjeva – polaganje ispita u odgovarajućim uvjetima, dodatni ispitni rokovi i produžetak godine.

Studenti Sveučilišta u Beogradu upustili su se u borbu za svoja prava i ispunjavanje triju zahtjeva – polaganje ispita u odgovarajućim uvjetima, dodatni ispitni rokovi i produžetak godine.

I dok su hrvatski studenti davnih dana prešli na online nastavu, a trenutno neki i ispite polažu online, studenti iz Beograda nisu te sreće. Kako prenosi Al Jazeera Balkans, u sličnoj situaciji kao našoj nalaze se skopski i sarajevski studenti, dok su beogradski studenti trenutno u borbi za svoja prava.

Studenti Sveučilišta u Beogradu zahtijevaju da im se osigura polaganje ispita na fakultetu na način na koji to odgovara epidemiološkoj situaciji i da se pri tome ne narušava njihovo zdravlje. Osim toga zahtijevaju i takozvane COVID rokove te produžetak akademske godine do 1. studenog. 

Članovi Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta pripremili su prijedlog ispitnih rokova prema koje bi se održavali od 24. kolovoza do 3. listopada uz dodatne COVID rokove od 17. kolovoza do 22. kolovoza. Usvojen je nakon što ga je predložio tamošnji prodekan za nastavu, no problem je što se dodatni rokovi odnose samo na studente koji bi medicinskom dokumentacijom mogli dokazati da su im potrebni jer nisu mogli izaći na neke ranije održane. Ta odluka ponovno je dovela do nezadovoljstva studenata jer je potrebnu dokumentaciju nemoguće dobiti osim u slučaju da se student nalazi na bolničkom liječenju. 

– COVID rok tražimo za sve zato što je dobijanje adekvatne medicinske dokumentacije skoro pa nemoguće – za to je potrebno da budete na bolničkom lečenju. S obzirom da svi znamo da su bolnički kapaciteti popunjeni i da testova nema dovoljno, ovo uslovljavanje je bezobrazno i besmisleno. – izjavila je za Al Jazeeru Balkans studentica antropologije.

Studenti su nezadovoljni Studentskim parlamentom jer, kako su izjavili za Al Jazzeru Balkans, predstavlja interese uprave, a ne studenata:

– Glavni problem sa institucijom Studentskog parlamenta je taj što oni u praksi uvek predstavljaju interese uprave, a ne studenata. Najveće studentske pobede na fakultetu, poput one 2014. godine kada su se studenti izborili za besplatne prijave ispita i besplatnu petu godinu za studente koji su tokom četvrte bili na budžetu, ostvarili su samoorganizovani studenti. – rekao je student povijesti.

Online ispiti ne mogu se provoditi

Ispiti se ne mogu provoditi na daljinu zbog toga što je u ožujku 2020. godine Sveučilište u Beogradu izgubilo akreditaciju koju dodjeljuje Europska mreža za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju. Međutim, studenti traže da se u tom slučaju organizaciji ispita pristupa kao da je riječ o rizičnom okupljanju i da se osiguraju potrebni uvjeti.

Produžetak godine problematičan zbog Univerzijade

Na kraju, što se tiče njihovog zahtjeva o produžetku godine, Ministarstvo obrazovanja taj je prijedlog odbilo zbog toga što se sljedeće godine treba održati Univerzijada. Studenti smatraju nedopustivim da događaj za koji se ne zna ni hoće li se održati utječe na tijek akademske godine.
FOTO: WIKIPEDIA