LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
REMSpace

Snovi postaju stvarnost: ostvarena prva komunikacija u snu uz pomoć napredne tehnologije

Koristeći posebnu opremu, dvoje sudionika je uspjelo razmijeniti jednostavnu poruku u snu.

Koristeći posebnu opremu, dvoje sudionika je uspjelo razmijeniti jednostavnu poruku u snu.

Istraživači iz kalifornijske tvrtke REMspace u rujnu su ostvarili značajan uspjeh, pokazujući da lucidni snovi mogu otvoriti nove načine za komunikaciju među ljudima. Koristeći posebnu opremu, dvoje sudionika uspjelo je razmijeniti jednostavnu poruku u snu. Lucidni snovi su snovi u kojima osoba postane svjesna da sanja, dok se još uvijek nalazi u snu. Ta pojava javlja se tijekom faze sna poznate kao REM.

Zimi trebamo više sna! To više nije nagađanje, već i činjenica


REMspace je tvrtka koja se bavi tehnologijom vezanom uz san i lucidno sanjanje. Nude inovativne proizvode kao što su pametne maske za spavanje i platforme za dijeljenje snova. U ranijim istraživanjima, REMspace je pokazao da senzori mogu prepoznati zvukove koji se javljaju u snovima, što je dovelo do stvaranja Remmyo jezika snova

Poigraj se sa svojim snovima i nauči ih kontrolirati!


24. rujna 2024. godine sudionici su spavali u svojim domovima, dok su njihovi moždani valovi i drugi podaci polisomnografije bili praćeni na daljinu preko specijalno razvijenog uređaja. Kada je prvi sudionik ušao u lucidni san, sustav je poslao nasumičnu riječ iz Remmyo jezika preko slušalica. Sudionik je ponovio riječ u svom snu, a njegov odgovor pohranjen je na poslužitelju. Osam minuta kasnije, druga sudionica također je ušla u lucidni san i primila poruku koju je prvi sudionik poslao. Nakon buđenja, potvrdila je poruku, što je označilo prvi razgovor koji se ikad odvijao u snovima.
 

„Jučer je komunikacija u snovima bila samo znanstvena fantastika. Sutra će to postati tako uobičajeno da nećemo moći zamisliti život bez ove tehnologije. Ovo otvara nove mogućnosti za komunikaciju i interakciju u snovima, a vjerujemo da će REM san postati sljedeća velika industrija, kao što je sada umjetna inteligencija.” – izjavio je Michael Raduga, osnivač REMspacea.


Taj uspjeh rezultat je gotovo pet godina istraživanja i razvoja tehnologije. REMspace planira dodatno napredovati i omogućiti komunikaciju u stvarnom vremenu tijekom lucidnih snova, a tim vjeruje da će to uspjeti u narednim mjesecima.
IZVOR: BUSINESS WIRE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA