LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NOVA VRSTA STAKLA

Slomljena stakla na mobitelima uskoro bi mogla postati prošlost?

Znanstvenici razvijaju nelomljivo staklo inspirirano prirodnim dizajnom sedefa – unutarnjeg sloja školjki.

Znanstvenici razvijaju nelomljivo staklo inspirirano prirodnim dizajnom sedefa – unutarnjeg sloja školjki.

Znanstvenici razvijaju nelomljivo staklo koje je tri puta izdržljivije od normalnog stakla i pet puta otpornije na lomove, prenosi Daily Mail.

Čvršće i tvrđe staklo inspirirano je unutarnjim slojem školjki mekušaca poznatim i kao sedef, koji na mikrorazini podsjeća na zid isprepletenih Lego kockica.

Allen Ehrlicher, izvanredni profesor na Odsjeku za bioinženjering na Sveučilištu McGill, objasnio je strukturu sedefa: sastavljan je od krutih komadića tvari nalik kredi koje su slojevito posložene u kombinaciji s vrlo elastičnim i mekim proteinima.
– Priroda je majstor dizajna – zaključuje profesor – a proučavanje strukture bioloških materijala i razumijevanje njihovog djelovanja ne samo da nudi inspiraciju, već katkad i nacrte za nove materijale.
Stakleni odnosno akrilni kompozitni materijal koji nudi kombinaciju čvrstoće, tvrdoće i transparentnosti, dizajnirali su istraživači sa Sveučilišta McGill u Montrealu u Kanadi.

Ovakvo staklo, ako se krene masovno proizvoditi i stavljati na tržište, moglo bi okončati sveprisutni problem razbijenih ekrana na mobitelima.
FOTO: UNSPLASH