LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan prije isteka roka

Sirija: potvrđeno uništenje opreme za kemijsko oružje

Aktivisti Organizacije posjetili su 21 od 23 mjesta gdje je spremljeno kemijsko oružje, a dvije lokacije koje nisu posjećene, nalaze se pod nadzorom pobunjenika.

Aktivisti Organizacije posjetili su 21 od 23 mjesta gdje je spremljeno kemijsko oružje, a dvije lokacije koje nisu posjećene, nalaze se pod nadzorom pobunjenika.

Međunarodni promatrači potvrdili su kako je uništena sirijska oprema za proizvodnju, miješanje i punjenje kemijskog oružja. Ova vijest dolazi dan prije isteka dogovorenog roka za uništavanje postojeće opreme - 1. studenoga 2013. godine

Inspektori su došli u Siriju nakon navoda da se u građanskom ratu, koji bukti u toj zemlji, dogodio napad kemijskim oružjem, a „prst krivnje” uperen je prema sirijskoj vladi i predsjedniku Basharu al-Asadu. Dogovor Sjedinjenih Američkih Država i Rusije da se uništi sva oprema i postojeće kemijsko oružje postignut je početkom rujna, čime se spriječio novi američki vojni udar na Bliskom istoku. I dok SAD i međunarodna zajednica i dalje za napad okrivljuju sirijsku vladu, Rusija i predsjednik al-Asad odgovornima smatraju pobunjenike i njihove pristaše iz redova al-Quaede.

„Osobno smo prisustvovali uništavanju postojeće opreme”, izjavio je Jerry Smith, predstavnik Organizacije za zabranu kemijskog oružja u Siriji. „Više ne postoji mogućnost za proizvodnju i punjenje kemijskog oružja.”

Aktivisti Organizacije posjetili su 21 od 23 mjesta na kojima je spremljeno kemijsko oružje, a dvije lokacije koje nisu posjećene nadziru pobunjenici. No, Organizacija tvrdi kako su uspjeli dobiti opremu za proizvodnju i miješanje kemijskog oružja s te dvije lokacije, unatoč nemogućnosti pristupa.

Istodobno, Amnesty International optužio je Jordan kako blokira ulazak izbjeglica iz Sirije u svoju zemlju. Jordanska vlada negira optužbe u izjavi u kojoj ističe: „Granice Jordana otvorene su za sve koji žele pobjeći od krvave realnosti”, a poručili su kako su do sada primili desetke tisuća izbjeglica.

Preostaje upitno može li sirijska vlada, zajedno s međunarodnim aktivistima, do lipnja sljedeće godine uništiti sav arsenal kemijskog oružja, koji se procjenjuje na više od tisuću tona. Predsjednik al-Asad uspio je „umiriti” svjetske sile i odvratiti ih od napada na svoju zemlju, a veliku pomoć imao je i u „Majci Rusiji”. Istovremeno se pobunjenici sve više razjedinjuju, a ostatak svijeta sve manje tolerira njihove ekstremne ciljeve.

FOTO: PIXABAY