LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kako do posla bez fakulteta

Posao bez diplome? Prema iskustvu s popularne društvene mreže, to je sve češća pojava

Poslodavci sve više cijene meke vještine i specifične sposobnosti, zapošljavajući kandidate bez diploma te pružajući obuku kako bi stvorili kvalificiranu radnu snagu u eri umjetne inteligencije.

Poslodavci sve više cijene meke vještine i specifične sposobnosti, zapošljavajući kandidate bez diploma te pružajući obuku kako bi stvorili kvalificiranu radnu snagu u eri umjetne inteligencije.

U posljednjih nekoliko godina, obrasci zapošljavanja u nekim zemljama značajno su se promijenili. Sve više poslodavaca odlučuje zaposliti ljude bez fakultetske diplome, otvarajući vrata širokom spektru kandidata s različitim vještinama i iskustvima. Prema podacima LinkedIna, potražnja za radnicima koji nemaju fakultetske kvalifikacije značajno je porasla, a poslodavci sve više cijene druge faktore, osim formalnog obrazovanja.
 

Porast zapošljavanja bez diploma


Prema LinkedInu, od 2021. godine broj radnih mjesta u, primjerice, Velikoj Britaniji, a koja ne zahtijevaju fakultetsku diplomu, povećao se za 14,2 posto. Razlog tome je fokusiranje poslodavaca na meke vještine poput prilagodljivosti, timskog rada i komunikacije, koje se ne mogu mjeriti diplomom, ali su ključne za uspjeh na radnom mjestu. Sve više kompanija shvaća da se tehničke vještine mogu lako naučiti na poslu, dok su interpersonalne vještine teže zamjenjive.

Na burzi najviše nezaposlenih sa srednjom školom. Zanimljiv i postotak onih koji s fakultetom ne nalaze posao


 

Vrednovanje specifičnih vještina


Umjesto fakultetskih diploma, poslodavci sve više traže specifične setove vještina. Podaci LinkedIna pokazuju da su poslodavci pet puta skloniji zaposliti osobu s odgovarajućim vještinama nego s fakultetskom diplomom. To uključuje sposobnosti poput timskog rada, vođenja, upravljanja i komunikacije, što je postalo posebno važno s obzirom na ubrzane promjene na tržištu rada, pogotovo u doba umjetne inteligencije.
 

Porast broja pripravništava i alternativnih programa


Za manje od tjedan dana kreće faks, a ovi filmovi će vas motivirati za novu akademsku godinu


Sve veći broj mladih odabire pripravništvo umjesto sveučilišta. Postojeći pripravnički programi nude pristup zanimljivim sektorima poput trgovine, tehnologije i komunalnih usluga. Ti programi omogućuju mladima da zarađuju dok uče, istovremeno razvijajući praktične vještine potrebne za uspjeh na radnom mjestu.
 

Veća važnost mekih vještina u eri AI-ja


S napretkom umjetne inteligencije, poslodavci u zemljama poput Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske sve više cijene meke vještine. LinkedIn predviđa da će se 65 posto potrebnih vještina za poslove do 2030. godine promijeniti u odnosu na 2016. godinu, a poslodavci sve više traže prilagodljive, inovativne zaposlenike. S obzirom na to da formalno obrazovanje više nije jedini kriterij, poslodavci se fokusiraju na obuku i razvoj zaposlenika unutar tvrtki, osiguravajući tako stvaranje kvalificirane radne snage za budućnost.
IZVOR: EURONEWS
FOTO: PEXELS