LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Oni se (za razliku od nas) znaju boriti za svoja prava!“

Početak kraja: španjolski studenti odgodili bizarnu odluku vlade

„Jednostavno ne žele da napredujemo, studiramo vani, učimo druge jezike i postajemo nezavisni. U Španjolskoj za nas nema budućnosti.“

„Jednostavno ne žele da napredujemo, studiramo vani, učimo druge jezike i postajemo nezavisni. U Španjolskoj za nas nema budućnosti.“

 Nakon odluke španjolske vlade da se njihovim studentima na razmjeni znatno smanje prihodi, tj. povećaju onima koji su financijski nestabilni, nagađa se da bi oko 10 000 studenta moglo ostati bez ikakvih prihoda. Studenti su počeli pružati otpor, a vlada je zbog pritiska javnosti suočena s odgađanjem ovakve odluke.

Prije dvije godine španjolska je vlada najavila smanjenje financijske potpore studentima na razmjeni, a odluka je trebala stupiti na snagu ove godine Naime, u planu je bilo da uskraćeni ostaju samo financijski stabilni studenti, dok bi oni nestabilniji trebali imati veće prihode.

Počelo se nagađati da je ovo kraj Erasmusa za tamošnje studente, a unatoč nepovoljnoj situaciji u državi, studenti su se brzo oglasili.

„Španjolska vlada konstantno obavlja svakojake rezove u edukaciji. Bojim se da je ovo početak kraja Erasmusa za nas studente iz Španjolske. Jednostavno ne žele da napredujemo, studiramo vani, učimo druge jezike i postajemo nezavisni. U Španjolskoj za nas nema budućnosti“, govori Claudia Rodríguez Santamarta, španjolska studentica koja je trenutno na razmjeni kod nas.

Ova je odluka pokrenula burne reakcije tamošnjih studenata. Blogerica Maria Rosa Sanchez napisala je strastveni članak o financijskim rezovima koji je zahvatio pažnju javnosti. Nedugo nakon, stvari su se preselile na Twitter gdje je preko 90 000 ljudi iskoristilo novi hashtag #ErasmusRIP. Laura Zornoza, studentica iz Madrida čija je želja sljedeće godine studirati u Njemačkoj, pokrenula je online peticiju. U vrijeme objavljivanja prikupljeno je oko 200 000 potpisa.

Zvone Matutinović, jedan od naših studenata koji je na razmjeni u Španjolskoj, komentirao je:

„Kao jedan od onih koji su trenutno na studentskoj razmjeni u Španjolskoj  ostao sam šokiran postupkom španjolske vlade jednako kao i moje nove kolege. Erasmus je nevjerojatno iskustvo za svakog studenta i bilo bi jako loše da Španjolci ostanu bez njega jer sam ja ovdje primljen više nego srdačno. Međutim, ne bojim se za Španjolce jer se oni (za razliku od nas) znaju boriti za svoja prava. U nepuna dva mjeseca koja boravim ovdje svjedočio sam trima štrajkovima, a čak dva od njih režirali su studenti, tako da mislim da ovo ni u kojem slučaju nije kraj Erasmusa!“

Studenti nisu prestali protestirati i vlada je zbog pritiska javnosti morala odgoditi prijedlog za iduću godinu. „Studenti moraju shvatiti da će ostati bez samo 40 eura mjesečno. Ta žrtva će pomoći onim studentima koji potiču iz obitelji sa malim prihodima koji će zahvaljujući ovoj odluci primati između 250 i 300 eura mjesečno“, kaže Montserrat Gomendio, državna tajnica za obrazovanje, obuku i sveučilišta.

Unatoč tome, postoje nagađanja da bi oko 10 000 španjolskih studenata moglo ostati bez ikakvih prihoda. 

FOTO: ENGLISH SINA