LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Pandemija u Europi povećala je potrošnju kanabisa, a smanjila korištenje party droga

Zatvaranja i pandemijski uvjeti promijenili su navike konzumenata, kao i vrste droga koje se koriste.

Zatvaranja i pandemijski uvjeti promijenili su navike konzumenata, kao i vrste droga koje se koriste.

Europska agencija za droge (EMCDDA) provela je istraživanje o korištenju droga tijekom pandemijske godine. Istraživanje je trajalo od ožujka do travnja 2021. godine, a u njemu je bilo obuhvaćeno skoro 50.000 ljudi iz 30 europskih zemalja.

U online anketi sudjelovali su punoljetni europski građani koji su priznali da su u godinu dana do provođenja ankete koristili barem jednu ilegalnu drogu, prenosi Euractiv.

U 21 članici EU i Švicarskoj, čak 93% anketiranih reklo je da je koristilo kanabis. Sve zemlje imale su vrlo malu razliku u rezultatima.

Na drugom mjestu najkorištenijih droga su MDMA, ecstasy i kokain, koje je koristilo 35% ispitanih. Nakon njih je po udjelu zastupljenosti amfetamin, s udjelom korištenja od 28%.

Skoro trećina ispitanih rekla je da je od početka pandemije više koristila kanabis (32%), a tipične party droge (MDMA/ecstasy) je koristilo 42% korisnika manje.

Heroin je koristilo samo 3% ispitanih, ali je njih 26% reklo da ga je u doba pandemije koristilo više nego ranije.

S obzirom na zatvaranje i epidemiološke mjere, nije iznenađujuće da je kao najčešće mjesto uživanja droga bio naveden vlastiti stan (89% korisnika). Nakon toga slijede parkovi i javni prostori, muzički festivali pa barovi i noćni klubovi.

Za kanabis je kao najčešći motiv konzumacije navedeno opuštanje, popravljanje raspoloženja i nesanica, a za MDMA su najčešći motivi bili euforija i zabava.
FOTO: UNSPLASH