LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ženska prava

Ovo su neki od najstrožih zakona o pobačaju na svijetu

Žene diljem svijeta umiru ili su strpane u zatvor samo zbog prava na izbor.

Žene diljem svijeta umiru ili su strpane u zatvor samo zbog prava na izbor.

Ovaj tjedan svjedočili smo raznim javnim raspravama o pravu na pobačaj. Od prosvjeda u Americi nakon što je u javnost puštena vijest da će američki Vrhovni sud glasati za poništenje odluke Roe v. Wade koja je legalizirala pobačaj u cijeloj zemlji do slučaja u Mirele Čavajde kojoj u Hrvatskoj, zbog priziva savjesti ginekologa, ne žele napraviti pobačaj.

Potaknuti aktualnom temom, istražili smo koje zemlje još uvijek ženama ne daju pravo na izbor i koji su to najstroži zakoni o pobačaju.

Na svijetu postoji 10 država koje apsolutno zabranjuju pobačaj, a to su Egipat, Irak, Filipini, Laos, Senegal, Nikaragva, El Salvador, Honduras, Haiti i Dominikanska Republika.

Tridesetak drugih država koje uključuju Nigeriju, Brazil, Meksiko, Venezuelu, Iran, Afganistan i Mjanmar, dopuštaju pobačaj jedino ako je život majke u opasnosti. Oko 40 posto žena živi na mjestima gdje je pobačaj ilegalan ili ograničen.

Na početku prošle godine, Poljsku su zahvatili veliki prosvjedi kada je država donijela odluku o zabrani pobačaja koji se izvode zbog fetalnih mana, koji je jedan od najčešćih razloga zašto žene rade pobačaj u Poljskoj.

El Salvador je država s nekim od najstrožih zakona i osuda kada je riječ o pobačaju. Procedura je zabranjena još od 1998. godine, a otad je preko 180 žena osuđeno na zatvorsku kaznu teškog ubojstva.

Malta je jedina država članica Europske unije koja kompletno zabranjuje pobačaj. On je ilegalan čak i ako je život majke ili djeteta u opasnosti. Žene koje pobace u Malti osuđivane su, i to na tri godine zatvora.

Iako je pobačaj zabranjen u Senegalu, žena ga može napraviti ako se tri doktora slože da je potrebno za spas njezina života. Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je kako žene u Senegalu često traže tajne i nesigurne pobačaje ili ih same pokušavaju obaviti.

Ujedinjeni Arapski Emirati zabranjuju pobačaj osim ako trudnoća ugrožava ženin život ili ako ima dokaza da dijete neće preživjeti. Ženama koje obave pobačaj prijeti jedna godina u zatvoru te novčana kazna, a žene koje potraže zdravstvenu pomoć nakon spontanog pobačaja, mogu biti optužene za pokušaj pobacivanja.

Filipinci svoj zakon o pobačaju nisu mijenjali više od 100 godina. Zakon koji je danas na snazi, datira još iz vremena kad su bili španjolska kolonija, a pobačaj se zabranjuje pod bilo kakvom cijenom. To rezultira da oko tisuću Filipinki umre od komplikacija svake godine.
FOTO: UNSPLASH