LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jeste li znali?

Novo istraživanje: Ljudski mozak dostiže puno veću temperaturu nego što smo mislili

Novo istraživanje pokazalo da se ljudski mozak zagrijava više nego što se dosad mislilo.

Novo istraživanje pokazalo da se ljudski mozak zagrijava više nego što se dosad mislilo.

Neki dijelovi mozga mogu doseći temperaturu do 40 °C, pokazuje nova studija, iako to varira ovisno o spolu, dobi i ostalim čimbenicima. Za usporedbu, prosječna oralna temperatura u ljudskom tijelu obično je niža od 37 °C, piše n1info.com.

- Mene je iznenadio nalaz iz naše studije da zdravi ljudski mozak može doseći temperature koje bi se dijagnosticirale kao groznica bilo gdje drugdje u tijelu - rekao je biolog John O’Neill iz Laboratorija za molekularnu biologiju Vijeća za medicinska istraživanja (MRC) u Velikoj Britaniji.

- Tako visoke temperature mjerene su na ljudima koji su doživjeli ozljede na mozgu u prošlosti - nadodao je O'Neill.

Tim je koristio tehniku ​​nazvanu spektroskopija magnetske rezonancije (MRS), koja uključuje mjerenje kemijskih uzoraka kroz magnetska polja. Te su informacije kombinirali s podacima o cirkadijalnim ritmovima i dobu dana. Prosječna temperatura mozga bila je 38,5 °C, otkrili su istraživači, odnosno dva stupnja više nego ispod jezika.

Zabilježene su i varijacije na temelju dobi, spola i menstrualnog ciklusa sudionika. Mozak žena bio je u prosjeku oko 0,4°C topliji od muškog mozga, najvjerojatnije zbog menstrualnog ciklusa, dok je najviša zabilježena temperatura mozga bila 40,9°C. Dnevne varijacije u prosjeku su bile oko 1°C.

- Otkrili smo da temperatura mozga pada noću prije spavanja i raste tijekom dana. Vjerujemo da je ova dnevna varijacija povezana s dugoročnim zdravljem mozga. Nadamo se da ćemo to istražiti sljedeće - kaže O'Neill.

Daljnji testovi na 114 ljudi koji su pretrpjeli traumatsku ozljedu mozga pokazali su da je u tim slučajevima temperatura mozga još više varirala, od 32,6 °C do 42,3 °C.
FOTO: UNSPLASH