LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Školska „reforma”

Nevjerojatno što će učiti djecu u Republici Srpskoj: ratni zločinci Mladić i Karadžić uskoro kao heroji u udžbenicima

Ova promjena je naišla na oštre kritike, osobito jer obuhvaća i djecu hrvatske i bošnjačke nacionalnosti koja će također morati učiti po novom programu.

Ova promjena je naišla na oštre kritike, osobito jer obuhvaća i djecu hrvatske i bošnjačke nacionalnosti koja će također morati učiti po novom programu.

Nedavno odobrena obrazovna reforma u Republici Srpskoj izazvala je burne reakcije zbog uvođenja dodatnih sati povijesti posvećenih Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, javlja Dnevnik.hr. Ti kontroverzni dodaci prikazuju ih kao heroje, što je podiglo prašinu ne samo lokalno nego i međunarodno. Promjena je uslijedila unatoč činjenici da su oba pojedinca osuđena za ratne zločine od međunarodnih sudova.

Započelo suđenje Slobodanu Miloševiću za ratne zločine


Reforma je posebno problematična jer obuhvaća sve učenike u Republici Srpskoj, uključujući i djecu hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Kritičari upozoravaju da ta promjena ne samo da potiče nacionalističku retoriku nego i da se ignorira suživot i pluralizam u Bosni i Hercegovini. Različite zajednice i politički lideri izrazili su zabrinutost da bi takav pristup mogao dodatno produbiti etničke podjele.

Meta uvodi „tinejdžerske račune" na Instagramu. Što to znači za najmlađe korisnike?


Nastavni planovi, prema izvorima iz Republike Srpske, namjeravaju predstaviti pravu povijest nasuprot haškoj povijesti, implicirajući da postojeće sudsko mišljenje ne odražava stvarnu prošlost. Ta politika je odraz šire strategije koja se pojavljuje u nekim dijelovima regije, gdje se povijesni narativ koristi kao alat u političke svrhe.

Ova zemlja planira zabraniti reklamiranje brze hrane djeci


Reakcije na tu reformu su raznolike, ali prevladava mišljenje da takvi potezi ne pridonose pomirenju ni objektivnom razumijevanju povijesti u regiji. Diskusije i polemike oko navedene teme nastavljaju se kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj razini.

IZVOR: DNEVNIK.HR
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT / PEXELS / CANVA