LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
World Happiness Report 2024.

Najsretniji mladi na svijetu dolaze iz ove europske zemlje

Analiza podataka pokazuje da zemlje koje su ostvarile visoke ocjene u ukupnom rangiranju često imaju značajne razlike u sreći mlađih i starijih generacija. Najveća razlika je zabilježena u Hrvatskoj.

Analiza podataka pokazuje da zemlje koje su ostvarile visoke ocjene u ukupnom rangiranju često imaju značajne razlike u sreći mlađih i starijih generacija. Najveća razlika je zabilježena u Hrvatskoj.

Svake godine, Mreža rješenja za održivi razvoj Ujedinjenih naroda (The United Nations Sustainable Development Solutions Network) objavljuje Svjetsko izvješće o sreći, popis najsretnijih zemalja u svijetu. Novo izvješće World Happiness Reporta za 2024. godinu otkriva zanimljive razlike u sreći među generacijama. Po prvi put, izvješće sadrži podatke o sreći mladih u različitim zemljama.

Izvješće pokazuje da je Litva zemlja u kojoj su mladi ispod 30 godina najsretniji na svijetu. Iako je Litva zauzela sveukupno devetnaesto mjesto na globalnoj ljestvici sreće, nadmašila je nordijske zemlje poput Finske, Islanda i Norveške kada je riječ o sreći mladih.

Smanjen broj studenata na Sveučilištu u Zagrebu; došlo do preraspodjele na privatna učilišta i studije bliže prebivalištu



Što se tiče Amerike, najviše rangirana zemlja je Kostarika, koja se nalazi na 11. mjestu, dok je El Salvador na 17. mjestu. Prvih deset mjesta uglavnom su zauzele europske zemlje, uključujući Izrael, koji se našao na drugom mjestu. Hrvatska se nalazi na visokom 14. mjestu, dok je Slovenija odmah iza nje na 15. mjestu. Srbija je rangirana kao treća najsretnija zemlja za mlade, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 33. mjestu, a Mađarska na 36. mjestu.

Norveška službeno proglašena najsretnijom državom svijeta


Generacijske razlike u rangiranju sreće među mlađim i starijim populacijama u zemljama širom svijeta pružaju uvid u kompleksnost socioekonomskih i političkih dinamika. Analiza podataka pokazuje da zemlje koje su ostvarile visoke ocjene u ukupnom rangiranju često imaju značajne razlike u sreći mlađih i starijih generacija. Zanimljivo je da su mladi u Litvi znatno sretniji od starijih, dok je u kategoriji iznad 60 godina Litva zauzela 44. mjesto. Slične razlike u rangiranju postoje i u drugim zemljama, posebno u Centralnoj i Istočnoj Europi te Latinskoj Americi. Najveća razlika je u Hrvatskoj, gdje je rangiranje sreće mladih za 66 mjesta više nego za starije generacije. Postoje razlike od 50 ili više mjesta za Bugarsku, Moldaviju i Srbiju te između 40 i 50 mjesta za Rumunjsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Paragvaj. 


Više od 50 posto ljubitelja „selfija” uljepšava svoje fotografije prije objave


FOTO: World happiness report 2024

IZVOR: WORLD HAPPINES REPORT 2024
FOTO: UNSPLASH