LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održana još jedna dodjela

MTV VMA 2014: Ne, ni mi ne znamo koji su to kriteriji odabira pobjednika!

MTV Video Music Awards održane su 24. kolovoza, a dodjeljene nagrade nisu vjerojatno iznenadile nikoga.

MTV Video Music Awards održane su 24. kolovoza, a dodjeljene nagrade nisu vjerojatno iznenadile nikoga.

Gdje su ona doba MTV-ja kada je ta skraćenica i dalje značila da se radi o televiziji posvećenoj glazbi? Gdje je sve donekle bilo smisleno? Ne znamo.

Nećemo zalaziti u te vode, makar u njih zađemo svaki puta kada tražimo nešto za gledanje ili kada vidimo filmove s ovom markom.

MTV Video Music Awards održane su 24. kolovoza, a dodjeljene nagrade nisu vjerojatno iznenadile nikoga. Same nagrade su otvorile zasebim izvedbama Ariana Grande i Nicki Minaj, koja je usputno izvela i svoj novi hit Anaconda u provokativnom stilu. Nakon ovih nastupa, pridružila im se Jessie J te su izvele novu pjesmu ''Bang Bang'' kojoj je jučer izašao video.

Tijekom VMA'sa live izvedbu je imao i Sam Smith sa svojom uspješnicom Stay with me, Usher sa Nicki Minaj i pjesmom She came to give it to you, 5 seconds of summer s pjesmom Amnesia, Iggy Azalea i Rita Ora s pjesmom Black widow, Taylor Swift s novom pjesmom Shake it off te Beyonce o kojoj ćemo kasnije.

Nagrađeni izvođači

Nagradu za muškog izvođača u kategoriji najboljeg videa odnio je Ed Sheeran s pjesmom Sing, koju je napravio u suradnji s Pharellom Williamsom. Najbolji ženski video otišao je u ruke Katy Perry za pjesmu Dark Horse, napravljenu u suradnji s bratom od Wiza Khalife, Juicy J-em. Najbolji pop video je Problem (Ariana Grande i Iggy Azalea). Najbolji rock video je onaj od Lorde (Royals). Iako nam Lorde nikada nije bila rock ikona, očito to ne važi za MTV. 

MTV je u posljednjih nekoliko godina počeo njegovati tradiciju promoviranja novih izvođača. Iako smo bili sigurni da će ovu nagradu osvojiti odlični Sam Smith, nemalo smo se iznenadili kada je nagrada dodijeljena ženskom bendu Fifth harmony. Najbolji lyric video je onaj od boy benda 5 seconds of summer, a najbolji hip-hop video Drakeov Hold on (we're going home). Opet, upitno je ocjenjuje li tu žiri i publika zbilja video uratke ili samo favorizira ljude koji to izvode.

Najbolja suradnja je ona između Beyonce i Jay-Z-a u pjesmi Drunk in love, dok je MTV Clubland award otišla u ruke Hayley Williams i Zedda za pjesmu Stay the night. Beyonce je dobila moonmana i za najbolju pjesmu sa socijalnom porukom, Pretty hurts te za najbolje snimljeni video za istu pjesmu.

Najbolja koreografija je zasluženo otišla u ruke Sie za video Chandelier, a najbolje editiran video je Eminemov Rap god. Najbolje direktirani video je onaj za pjesmu Turn down for what (DJ Snake feat Lil Jon). Arcade Fire je doma otišao s kipićem za najbolju umjetničku direkciju, a OK GO su zasluženo pokupili nagradu za najbolje vizualne efekte.

Nagrada za video godine je otišla u ruke Miley Cyrus za već pomalo iritantnu pjesmu Wrecking ball. Da je digla najviše prašine - je. Da je najbolji video - upitno. Opet, to je MTV. S druge strane, ono što priznajemo Cyrus je to što je podigla svijest o beskućnicima diljem Amerike tako što je njenu nagradu preuzeo ni manje, ni više nego beskućnik. Pročitao je dirljivu poruku o tome koliko je ljudi u Americi trenutno bez krova na glavi i pozvao na donacije. Svaka čast, Miley, nadamo se da to nije još jedan marketinški trik kojime se iskupljaš za budalaštine i negativne kritike. Šteta za beskućnika, s obzirom da je danas objavljeno kako je tražen od policije za niz provala prije nekoliko godina. Ups.

Vraćamo se i na Beyonce. Queen B je svojom 15-minutnom izvedbom cijelog novog albuma dokazala zašto je apsolutna kraljica današnje scene i zašto joj svi i dalje mogu zaviditi na figuri, glasu, stasu... Um, svemu? Veoma dirljiva scena je bila i ta kada je nakon izvedbe na pozornicu došao Jay-Z sa njihovom kćeri te su imali dirljiv obiteljski trenutak, demantiravši time neke glasine da im je brak pred raspadom. No, najviše rasprava je zauzela feministička izjava Beyonce tijekom izvedbe. Naime, Beyonce je projicirala jasnu poruku o tome što znači biti feminist i snažno stala ispred toga. Sve je to u redu, svakako se treba poraditi na stajalištu žena i da se dovede do ravnopravnosti jer svijet itekako nije još na ti sa svom tom filozofijom. No, teško ju možemo shvatiti ozbiljno kada smo pogledati 15 minuta plesanja i provokativnog širenja nogu. Malo dvolično.

Sve u svemu, ove MTV VMA nagrade uopće nisu bile iznenađenje, a očito je interes opao i među samim zvjezdama, kojih ove godine nije bilo u tolikom broju kao i prijašnjih godina. Što radiš, MTV?

FOTO: MTV