LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ocjena za ponašanje

Italija u škole uvela mjeru sličnu onoj iz Mussolinijeve vladavine, u pitanju i visoke novčane kazne

Izvorna Mussolinijeva mjera ostala je na snazi do sredine 1970-ih godina, prije nego što je ukinuta u osnovnim i srednjim školama nakon prosvjeda. Kroz godine je doživjela različite promjene prije nego što je konačno uklonjena iz svih škola 2000. godine.

Izvorna Mussolinijeva mjera ostala je na snazi do sredine 1970-ih godina, prije nego što je ukinuta u osnovnim i srednjim školama nakon prosvjeda. Kroz godine je doživjela različite promjene prije nego što je konačno uklonjena iz svih škola 2000. godine.

Italija je ponovo uvela mjeru prema kojoj učenici koji se loše ponašaju ne mogu proći razred, usred zabrinutosti zbog rastuće agresije prema učiteljima. Politika „ocjena za ponašanje”, koja nalikuje mjeri uvedenoj tijekom Mussolinijeve fašističke vladavine 1924. godine, sada je dio obrazovnog zakona koji je parlament odobrio u srijedu. Ova mjera daje školama ovlasti da nepromjenjivo ocjenjuju učenike isključivo na temelju njihovog ponašanja.

Učenici srednjih i visokih škola koji dobiju nezadovoljavajuću ocjenu, odnosno ocjenu pet ili manje na ljestvici od deset, za ponašanje neće proći razred i morat će ga ponoviti, iako im akademski rezultati mogu biti zadovoljavajući. Srednjoškolci koji dobiju samo ocjenu šest za ponašanje morat će pristupiti testu građanskog odgoja. Ocjene ponašanja također će imati veliki utjecaj na završni ispit maturanata.


Giuseppe Valditara, ministar obrazovanja u vladi Giorgije Meloni, komentirao je navedeno.
 

„Reforma ocjena za ponašanje vraća važnost individualne odgovornosti, stavlja poštovanje osoba i javne imovine u središte i obnavlja autoritet učitelja.”, kazao je.


Meloni je prethodno rekla da će ovaj potez „vratiti poštovanje” u škole.

Kazne u rasponu od 500 do 10 tisuća eura uvedene su za slučajeve agresije ili nasilja prema školskom osoblju. Zakon, koji je podržan od strane ANP-a, talijanske asocijacije ravnatelja škola, dolazi nakon više od 110 posto porasta agresivnih incidenata prema učiteljima u odnosu na 2023. godinu. U mnogim slučajevima učitelji su trebali medicinsku pomoć, dok su u nekim slučajevima nasilnici bili roditelji učenika. Učenici se često sukobljavaju s učiteljima zbog upotrebe mobilnih telefona u učionici.

Antonello Giannelli, predsjednik ANP-a, rekao je da je mjera „korak naprijed”.

Studenti Akademije dramske umjetnosti prosvjeduju „protiv sustava koji ih ne štiti"


 

“Čuli smo previše slučajeva nediscipline i nedoličnog ponašanja. Ispravno je da učenici razmisle o posljedici svojih djela.”, rekao je.


Tommaso Martelli, koordinator nacionalnog učeničkog saveza, izjavio je da je ovaj potez usmjeren na „jačanje autoritarne i kaznene kulture”.
 

„Mogućnost da učenici ne prođu razred zbog kršenja pravila sada pretvara ocjene za ponašanje u dodatni instrument kontrole i discipline u našim školama.”, kazao je.


Izvorna Mussolinijeva mjera ostala je na snazi do sredine 1970-ih godina, prije nego što je ukinuta u osnovnim i srednjim školama nakon prosvjeda. Kroz godine je doživjela različite promjene prije nego što je konačno uklonjena iz svih škola 2000. godine. Anna Ascani, političarka s lijevog centra iz Demokratske stranke, rekla je da pravilo o ponašanju označava „povratak u vrijeme koje bismo radije zaboravili”. 

Student iz Đakova dobio tužbu protiv sveučilišta zbog neodržavanja nastave u vrijeme koronavirusa



Paket mjera, koji je već odobren u senatu, usvojen je s 154 glasova za, 97 protiv i sedam suzdržanih, prenosi Guardian.
IZVOR: GUARDIAN
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA