LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
psihičko zlostavljanje od strane profesora

Studenti Akademije dramske umjetnosti prosvjeduju „protiv sustava koji ih ne štiti"

„Jezivi broj studenata na ADU je na vlastitoj koži iskusio razne oblike nedoličnog ponašanja od strane profesora kroz akademsko obrazovanje, od vikanja i vrijeđanja na predavanjima, do seksualnog napastovanja i uznemiravanja”, rekli su studenti i studentice Akademije.

„Jezivi broj studenata na ADU je na vlastitoj koži iskusio razne oblike nedoličnog ponašanja od strane profesora kroz akademsko obrazovanje, od vikanja i vrijeđanja na predavanjima, do seksualnog napastovanja i uznemiravanja”, rekli su studenti i studentice Akademije.

Studenti i studentice Akademije dramske umjetnosti odlučili su prosvjedovati protiv psihičkog zlostavljanja te seksualnog uznemiravanja na koje se već dulje vrijeme žale na svojem fakultetu.

Okupit će se u ponedjeljak, 30. listopada u 13 sati ispred glavne zgrade Akademije dramske umjetnosti kako bi poduzeli nešto u vezi problema s kojim se suočavaju generacije i generacije studentica i studenata na Akademiji – neprimjereno ponašanje od strane profesora.
 

Dio umjetničkog procesa

 

Jezivi broj studenata na ADU je na vlastitoj koži iskusilo razne oblike nedoličnog ponašanja od strane profesora kroz akademsko obrazovanje, od vikanja i vrijeđanja na predavanjima, do seksualnog napastovanja i uznemiravanja”, rekli su studenti i studentice Akademije, prenosi Kulturpunkt.


Povod ovog prosvjeda odluka je Akademije, odnosno dekana, da na radno mjesto vrati profesora Prohića koji je suspendiran još od 2021. godine i to zbog nedoličnog ponašanja. Studenti ne znaju zašto i pod kojim uvjetima je vraćen na radno mjesto, a zbog te odluke cijelo Povjerenstvo je dalo ostavku.
 

„Iako prosvjed organiziraju studentice i studenti Akademije dramske umjetnosti, ovaj problem ne tiče se isključivo nas. Stoga pozivamo profesore Akademije dramske umjetnosti, bivše studente ADU i studente svih fakulteta da nam se pridruže na prosvjedu u ponedjeljak. Nažalost, nedolična ponašanja profesora nisu pojava samo na ADU, a tu smo da stanemo jedni uz druge, te da svim studentima osiguramo studiranje u sigurnim uvjetima”, stoji u najavi prosvjeda.


Vraćanje profesora Prohića na prijašnje radno mjesto kosi se s preporukom Povjerenstva za provođenje postupka unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja Akademije dramske umjetnosti konkretno za njegov slučaj.
 

„Ovaj prosvjed nije napad na prof. Prohića već na sustav koji nas je iznevjerio i koji nas ne štiti. Naše djelovanje je bitno da osiguramo sigurnost svih budućih studenata i mlađih generacija, kako ne bi prolazili sve što mi prolazimo”, ističu studenti u najavi.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA