LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Extreme Ice Survey

Hoće li vas ovaj jednominutni video osvijestiti o problemu globalnog zatopljenja?

Trenutačno je postavljeno sveukupno 28 takvih kamera na 13 glečera, među njima i na Grenlandu, Islandu i Aljaski. Ovaj projekt je veoma skup i riskantan, no polučuje zapanjujuće rezultate, a jedan od njih možete vidjeti i u videu ispod.

Trenutačno je postavljeno sveukupno 28 takvih kamera na 13 glečera, među njima i na Grenlandu, Islandu i Aljaski. Ovaj projekt je veoma skup i riskantan, no polučuje zapanjujuće rezultate, a jedan od njih možete vidjeti i u videu ispod.

Ako ste na jedan pojam nailazili više nego što je bilo potrebno, po vašem mišljenju, bilo je to globalno zatopljenje. Znanstvenici redovito upozoravaju stanovništvo kako su sve vremenske promjene koje drastično odstupaju od svih dosadašnjih skala, minorne, no opasne posljedice rasta ugljikovog dioksida u zraku. Tijekom godina razvile su se mnoge organizacije koje su počele apelirati na smanjeno korištenje sprejeva u bocama, automobila, transimisiju plinova iz tvornica i slično, no ono što ljudi ne vide - ne razumiju.

To je na umu imao i James Balog, osnivač organizacije ''Extreme Ice Survey''. Balog je započeo svoju karijeru kao fotonovinar koji je učestalo putovao na Island i fotografirao glečere. S obzirom na to da posjeduje diplomu geomorfologa, National Geographic odlučio ga je poslati na misiju u kojoj je trebao svojim objektivom zabilježiti promjene glečera diljem svijeta. Iz ovog istraživačkog rada razvio se projekt, a kasnije i organizacija, koja je odlučila na godišnjem planu pratiti promjene krajolika. Sa skupinom stručnjaka Balogov tim izradio je posebne kamere otporne na ekstremne uvjete, koje su u točno određenom dijelu dana fotografirale određeni kadar. Trenutačno je postavljeno sveukupno 28 takvih kamera na 13 glečera, među njima i na Grenlandu, Islandu i Aljaski. Ovaj projekt je veoma skup i riskantan, no polučuje zapanjujuće rezultate, a jedan od njih možete vidjeti i u videu ispod. 

O Balogovoj misiji snimljen je i dokumentarni film Chasing Ice, koji će vam u 75 minuta objasniti zašto su baš glečeri važni i što nam sve led može reći o klimatskim promjenama. 

Ukoliko želite saznati više o ovoj organizaciji, njezinim ciljevima i saznanjima, posjetite službenu web stranicu ili pogledajte kratko izlaganje osnivača Organizacije o procesu postavljanja kamera i dobivenim rezultatima tijekom određenog vremenskog perioda.

FOTO: THE DEW ABIDES