LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PITANJE ZNANOSTI

Geni su čudo: evo što nasljeđujemo od oca, a što od majke

Pitanjem naslijeđa znanost se bavi već godinama, a osim fizičkog izgleda, geni su zaslužni i za stvari kao što su metabolizam, problemi s mentalnim zdravljem, ali i sklonost srčanim bolestima.

Pitanjem naslijeđa znanost se bavi već godinama, a osim fizičkog izgleda, geni su zaslužni i za stvari kao što su metabolizam, problemi s mentalnim zdravljem, ali i sklonost srčanim bolestima.

Geni su zaslužni za naš izgled, ali i ponašanje, pa i neke stvari na koje ne bismo ni pomislili, a to su recimo problemi s mentalnim zdravljem ili bolestima srca. Neke gene nasljeđujemo od majke, a neke od oca – što se naslijedi od jednog, a što od drugog roditelja, možete pogledati u nastavku teksta.

Inteligencija

Znanost se već pozabavila tim pitanjem, a znanstvena istraživanja kažu da su za inteligenciju zaslužni isključivo majčini geni.

Metabolizam

Rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications kažu da se sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma također nasljeđuje od majke.

Visina

Kada je riječ o visini, ona se često dovodi upravo u poveznicu s očevima. Stručnjaci objašnjavaju kako postoji preko 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za visinu, a tatini geni su tu nešto dominantniji.

Spol djeteta

To je biologija već odavno odredila, a ona kaže da su muškarci oni koji su odgovorni za određivanje biološkog spola djeteta.

Problemi s mentalnim zdravljem

Krivac za probleme s mentalnim zdravljem je, izgleda, otac. Barem tako kažu istraživanja u kojima stoji da su očevi glavni krivci za prijenos mutiranih gena koji dovode do mentalnih bolesti ili problema s mentalnim zdravljem. Najčešće su to nervoza, hiperaktivnost, shizofrenija ili bipolarni poremećaj.

Višak kilograma

Ovdje su najčešći krivac upravo očevi, kaže to studija iz časopisa Nature Communications u kojoj je opisano kako je otac najčešći krivac ako smo skloniji debljanju. 

Bolesti srca

Neke zdravstvene tegobe itekako su nasljedne, a tu spadaju i srčane bolesti. Istraživanja kažu da se sklonost bolestima srca najčešće nasljeđuje od majke pa ako je vaša majka imala zdravstvenih problema te vrste, imate 20 posto veću šansu da se takvo što dogodi i vama.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA