LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uklanjanje brojnih izraza

Masovno se prepravljaju djela poznatog britanskog književnika: riječi kao što su „majka” i „otac” smatraju se neprikladnima

Mnogi smatraju kako se ne radi o klasičnom ažuriranju jezika, već da je riječ o očiglednoj cenzuri.

Mnogi smatraju kako se ne radi o klasičnom ažuriranju jezika, već da je riječ o očiglednoj cenzuri.

Djela jednog od najpoznatijih britanskih književnika u posljednje su vrijeme podvrgnuta prepravljanjima izraza koji se smatraju uvredljivima i zastarjelima. Riječ o dječjima klasicima poput Charlie i tvornica čokolade, Matilda ili James and the Giant Peach koje potpisuje Roald Dahl.

Kineski studenti diljem svijeta žive u strahu od svoje vlasti


Uklonjene su stotine riječi, uključujući opise izgleda likova, rasa i spolova. Promjene su obuhvatile najmanje 10 od 19 knjiga za djecu spomenutog autora, koji je preminuo 1990. godine. Inače, 2020. godine Netflix je kupio kompaniju Roald Dahl Story koja upravlja autorskim pravima Dahlove ostavštine, prenosi Index.

Kada se objavljuju nova tiskana izdanja knjiga napisanih prije mnogo godina, nije neuobičajeno pregledati jezik koji se koristi uz ažuriranje ostalih detalja, uključujući naslovnicu knjige i izgled stranice. Naša misao vodilja cijelo vrijeme bila je zadržati priču, likove te duh i bunt izvornog teksta - Rick Behari, glasnogovornik kompanije Roald Dahl Story.

Promjene uključuje opise likova pa se tako izbacuje pridjev debeli, a riječi majka i otac preinačit će se u roditelje ili obitelj.

Iskoristite sajamsku ponudu ovogodišnje Noći knjige i nagradite se omiljenim naslovimaMnogi smatraju kako se ne radi o klasičnom ažuriranju jezika, već da je riječ o očiglednoj cenzuri.

Vjerojatno postoje milijuni njegovih knjiga u rabljenim izdanjima u školskim knjižnicama i učionicama. Što ćete s njima? Sve su te riječi još uvijek tu. Hoćeš li uzeti sve riječi u tim knjigama i prekrižiti ih olovkom? -  rekao je za BBC književnik Philip Pullman.

IZVOR: INDEX
FOTO: PIXABAY