LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Usudite se probati

FOTO: Neobična svjetska jela od šišmiša, zmija i tarantula

Da se u različitim kulturama različito jede, dokaz su ove vrlo neobične „namirnice”. Što je nama možda neprihvatljivo, u drugim kulturama je sasvim uobičajeno. Ovo su jela koja će vam se ili sviđati ili gaditi.

Da se u različitim kulturama različito jede, dokaz su ove vrlo neobične „namirnice”. Što je nama možda neprihvatljivo, u drugim kulturama je sasvim uobičajeno. Ovo su jela koja će vam se ili sviđati ili gaditi.

Ako ste mislili da su fileki i iznutrice čudna i pomalo odvratna jela, pravo je vrijeme da otkrijete što se sve jede u drugim državama. Donosimo vam šest neobičnih jela s različitih krajeva svijeta.

1. Juha od ptičjeg gnijezda

Juha od ptičjeg gnijezda, FOTO: Flickr

Više od 400 godina juha od ptičjeg gnijezda dio je kineske gastronomije, ali i jedno od najskupljih jela na svijetu. Priprema se od gnijezda ptica pod nazivom swiftlet koje su slične lastama te žive u špiljama i izgrađuju gnijezda od svoje pljuvačke. Ova gnijezda izrazito su cijenjena zbog nutritivnih vrijednosti (kalcij, magnezij, željezo i kalij). Vrlo su čvrsta, a kada se skuhaju postaju kao žele. Cijene za zdjelu juhe kreću se od 30 do 100 dolara.

2. Casu marzu     

Casu marzu, Foto: Wikipedia

Na prvi pogled rekli bi da je riječ o pljesnivom siru, što nije ništa čudno jer je takva vrsta sira poznata već stoljećima. Najbolji primjer je svjetski poznati francuski sir Roquefort. Ono po čemu se Casu marzu razlikuje od Roqueforta i ostalih pljesnivih sireva su ličinke koje se nalaze u njemu.

Casu marzu je tradicionalni ovčji sir iz Sardinije koji u doslovnom prijevodu znači pokvareni sir. Priprema se tako što se ostavi vani kako bi sirne mušice položile jajašca iz kojih se izlegu ličinke koje jedu sir. Njihova kiselina iz probavnog sustava razgrađuje masti u siru te sir tako postaje mekan. U jednom Casu Marzu može biti na tisuće ličinki.

3. Paniki

Paniki, FOTO: Wikipedia

Vrijeme je za specijalitet od šišmiša. Paniki je popularno jelo u Indoneziji, točnije u sjevernoj provinciji Sulawesi. Priprema se od posebne vrste šišmiša pod nazivom voćni šišmiš koji prevladava u tropskim i subtropskim područjima. Voćni šišmiš kuha se u kokosovom mlijeku, zatim se reže i začini različitim začinima i biljem.

4. Tarantule

Pržene tarantule, FOTO: Flickr

Ono što je corn dog u Americi, to su tarantule na štapiću u Kambodži. Tarantule su prava poslastica i specijalitet koji se priprema na razne načine na roštilju, na žaru, pržene uz razne umake ili na štapiću.

5. Kopi luwak

Kopi luwak, FOTO: Flickr

Kopi luwak je najskuplja kava na svijetu koja se dobiva na jedan vrlo neobičan način. Uzgaja se u Indoneziji gdje prevladavaju azijski cibeti koji imaju važnu ulogu u ovom procesu. Riječ je o životinjama sličnim mačkama koje u indonezijskim prašumama pronalaze i jedu sirove bobice kave.

Sakupljači zrna prikupljaju koštice iz izmeta azijskih cibeta te ih očiste, prže i prodaju. Izrazito su cijenjene zbog dugog procesa proizvodnje te posebnog okusa koji zrnca kave poprime tijekom probavnog procesa. Cijene se kreću i do 550 eura po kilogramu.

6. Vino od zmije

Vino od zmije, FOTO: Flickr

Možda na prvi pogled ne izgleda primamljivo, no ovo piće vrlo je popularno u Kini, Vijetnamu te ostatku jugoistočne Azije. Vino od zmije je alkoholno piće koje se priprema tako da se zmija ili više njih stavi u rižino vino. Preferiraju se otrovne zmije zbog njihovog okusa i otrova koji se miješa s alkoholom. Etanol razgrađuje otrov, pa vino nije opasno za konzumiranje.

Postoje dva načina konzumiranja ovog vina. Prvi način je da se zmija ostavi u vinu nekoliko mjeseci, a drugi da se tjelesne tekućine zmije pomiješaju s vinom i odmah popiju. Smatra se da zmije sadrže ljekovita svojstva, zbog čega se zmijsko vino preporuča za liječenje raznih bolesti i tegoba kao što je reuma i bolovi u leđima. Također, vjeruje se da je prirodni afrodizijak koji može poboljšati seksualnost.

FOTO: FLICKR