LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekološki aktivizam

FOTO: Greenpeaceovi aktivisti blokirali Shellovu rafineriju u Rotterdamu

Aktivisti traže zabranu marketinga za naftne kompanije, uspoređujući ih s reklamiranjem duhanskih proizvoda. Cilj je smanjenje, i dugoročno potpuno ukidanje emisija stakleničkih plinova.

Aktivisti traže zabranu marketinga za naftne kompanije, uspoređujući ih s reklamiranjem duhanskih proizvoda. Cilj je smanjenje, i dugoročno potpuno ukidanje emisija stakleničkih plinova.

Više od 80 aktivista iz 12 država, među njima i Hrvatske, brodom i kajacima blokirali su promet oko rafinerije Pernis, najveće u europi, u vlasništvu internacionalnog naftnog diva Shell.

Kako prenosi Reuters, ova akcija bila je dio aktivizma Greenpeacea, kojom se želi postići zabrana reklamiranja i sponzorstava naftnih kompanija. Aktivisti tvrde da je takav vid reklamiranja usporediv s reklamiranjem duhanskih proizvoda, i kao takav generalno štetan za javnost.

–Europska unija već je zabranila reklamiranje i sponzorstvo od strane duhanske industrije, a sada je vrijeme za donijeti sličnu direktivu i za naftne kompanije. U ime zdravlja naše planete i naše budućnosti – poručili su u izjavi nakon konferencije o klimatskim promjenama u Glasgowu.

Tako su u Rotterdamu aktivisti brodom od 33 metra blokirali ulaz dijelu luke namijenjenom kompaniji Shell, te se s njega penjali na tanker.

Kao dio kampanje, Greenpeace je objavio analizu reklama na društvenim mrežama naftnih kompanija Shell, Total, Preem, Eni, Repsol i Fortum tijekom 18 mjeseci, koja je pokazala da je čak 63% reklama usmjereno prikazivanju navedenih kompanija kao ekološki prihvatljivih.

Greenpeace je takve reklame nazvao Greenwashing, odnosno prevarom, budući da su naftne kompanije među najvećim proizvođačima stakleničkih plinova današnjice.

Kompanije Shell, TotalEnergies i Eni odbacile su tu optužbu, izjavivši kako je njihov cilj doseći nula emisije stakleničkih plinova do 2050.

Takav odgovor nije zadovoljio Greenpeace.
– Lijepo je da Shell ima nekoliko ekoloških projekata. Ipak, već je 2021. i još uvijek investiraju pet puta više u naftu i ulje. Te kompanije ne bi trebale biti na televiziji ili na ulici, nego na sudu – rekla je glasnogovornica Greenpeacea, Faiza Oulahsen.
Nizozemska vlada je u svibnju naredila Shellu da mora smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 45% do 2030. godine, na što je kompanija uložila žalbu.
FOTO: GREENPEACE