LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Demografski problemi

Fenomen „nestalih muškaraca“

Mnoge mlade žene odlučuju se zamrznuti svoja jajašca. Mi vam otkrivamo razloge koji stoje iza takve odluke.

Mnoge mlade žene odlučuju se zamrznuti svoja jajašca. Mi vam otkrivamo razloge koji stoje iza takve odluke.

Zahvaljujući čudima moderne medicine, čovječanstvo se transformiralo. Jedno od najutjecajnijih modernih medicinskih čuda zasigurno je potpomognuta oplodnja, koja je mnogim parovima, ali i slobodnim pojedincima omogućila osnivanje obitelji. Uz mnoge postupke, reproduktivna medicina pružila je ženama i mogućnost kriogeničkog zamrzavanja njihovih jajašaca. Često se može čuti kako žene koje se odlučuju zamrznuti svoja jajašca, čine to kako bi odgodile trudnoću zbog svoje poslovne karijere, no nedavno objavljena antropološka studija opovrgava taj mit.

Naime, prema studiji koju je provela Marcia Ihorn, profesorica antropologije na Sveučilištu Yale, razlog zbog kojeg se žene odlučuju na zamrzavanje svojih jajašaca ne leži u ostvarivanju karijere, već nemogućnosti pronalaska partnera s jednakom razinom obrazovanja s kojim bi osnovale obitelj. Studija je provedena na 150 ispitanica koje su se odlučile na postupak zamrzavanja jajašaca u SAD-u i Izraelu. Više od 90 posto ispitanica nije bilo u vezi ili braku, a 81 posto ispitanica imalo je fakultetsku diplomu.

― Postoji velika razlika – imamo fenomen nestalih muškaraca. Jednostavno nema dovoljno visoko obrazovanih muškaraca. – rekla je Ihorn.

Kako je objasnila profesorica Geeta Nargund, medicinska ravnateljica centra Create Fertility, situacija je slična i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema njenim riječima, ulazak žena na sveučilišta i vodeće pozicije u društvu stvorio je svojevrsni društveni problem.

― Žene nam često govore kako zamrzavaju svoja jajašca zbog toga što se muškarci koje upoznaju osjećaju zastrašeno zbog njihovog uspjeha i ne žele se obvezati osnivanju zajedničke obitelji. – dodala je Nargund.

S obzirom na to kako broj žena koje upisuju fakultet i dalje značajno nadvisuje broj njihovih muških kolega, čini se kako će se ovaj trend i dalje nastaviti. U populaciji od 25 do 34 godine u Hrvatskoj čak 38 posto žena ima završen fakultet, dok isti stupanj završenog obrazovanja ima tek 26 posto muškaraca, a na fakultetima u Republici Hrvatskoj djevojke danas čine 58 posto.

― Mislim kako je sjajno što smo ostvarili toliki napredak i da su žene tako uspješne, no postoji i cijena koja je plaćena. Te žene ne mogu naći jednako obrazovane muškarce koji su spremni posvetiti se obiteljskom životu, što je odraz rastućeg rodnog trenda o kojem se ne razgovara dovoljno. ― zaključila je Ihorn.

FOTO: PIXABAY