LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijesti iz svijeta

Dodir kao ključ za mentalno zdravlje?

Nova istraživanja s njemačkog Sveučilišta u Essenu pokazuju da češći dodir ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, smanjuje bol i anksioznost te pridonosi općoj dobrobiti.

Nova istraživanja s njemačkog Sveučilišta u Essenu pokazuju da češći dodir ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, smanjuje bol i anksioznost te pridonosi općoj dobrobiti.

Znanstvenici s njemačkog Sveučilišta u Essenu proveli su istraživanje koje pokazuje da dodir može imati pozitivan utjecaj na smanjenje boli, depresije i anksioznosti te da češći dodir može pomoći u ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba. Ova saznanja su iznesena u nedavno objavljenoj studiji koja je analizirala 212 prethodno provedenih istraživanja o osjetu dodira, objavljenoj u časopisu Nature Human Behaviour.

Izvještaj ističe da je dodir ključan za razvoj komunikacije i osjetljivost na okolinu te da je nedostatak fizičkog kontakta, pogotovo tijekom pandemije COVID-19, imao negativan utjecaj na mnoge ljude diljem svijeta.

Financijska pismenost ključna je za snalaženje u modernom društvu



Dr. Helena Hartmann, koautorica studije, naglasila je važnost redovitog dodira za poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Njihova analiza pokazuje da je dodir podjednako koristan za odrasle i novorođenčad te da može smanjiti bol, depresiju i anksioznost. Studija je također otkrila da je ljudski dodir imao veći pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje u usporedbi s dodirivanjem predmeta poput omiljene dekice ili posebno dizajniranih robota. Stručnjaci sugeriraju da je to zbog kontakta kože na kožu.

Iako osjećaj građanske dužnosti raste, mladi glasači najmanje su zainteresirani za EU izbore


Iako je dodir koristan i za zdrave i za bolesne ljude, utjecaj je bio veći kod potonjih, posebno na njihovo mentalno zdravlje.

Dr. Mariana von Mohr s londonskog Royal Holloway sveučilišta ističe da bi budući roboti trebali bolje replicirati teksturu i toplinu ljudske kože kako bi imali sličan pozitivan učinak na mentalno zdravlje kao i ljudski dodir.

Kineski studenti diljem svijeta žive u strahu od svoje vlasti



Profesorica Katerina Fotopoulou s londonskog University Collegea ističe važnost ponovnog uspostavljanja ravnoteže između komunikacije i dodira te potiče daljnje istraživanje intervencija dodirom kako bi se poboljšalo mentalno zdravlje i dobrobit ljudi.
IZVOR: THE GUARDIAN
FOTO: UNSPLASH.COM