LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potencijalni ekološki problem

Dansko sveučilište: svake minute koristi se 2,8 milijuna kirurških maskica

– Jednokratne maske mogu akumulirati i oslobađati štetne kemijske i biološke tvari, poput bisfenola A, teških metala, kao i patogenih mikroorganizama. Oni mogu imati neizravne štetne učinke na biljke, životinje i ljude. – rekao je dr. Genbo Xu.

– Jednokratne maske mogu akumulirati i oslobađati štetne kemijske i biološke tvari, poput bisfenola A, teških metala, kao i patogenih mikroorganizama. Oni mogu imati neizravne štetne učinke na biljke, životinje i ljude. – rekao je dr. Genbo Xu.

Novu ekološku prijetnju u zadnjih godinu dana očekivano predstavljaju jednokratne maskice za lice koje su sada obavezne u gotovo svim zatvorenim javnim prostorima, a ponegdje i na otvorenom. Prema istraživanju Sveučilišta južne Danske, svake minute koristi se 2,8 milijuna kirurških maskica.

Ako vas je ta brojka iznenadila, onda će vas tek iznenaditi da se svakog mjeseca koristi čak 129 milijardi maskica diljem svijeta. Zbog toga znanstvenici upozoravaju da je u njihovu sastavu i plastika koja, barem zasad, nije razgradiva i kao takva predstavlja ogroman problem.
 
Ekotoksikolog Elvis Genbo Xu s danskog sveučilišta i profesor Zhiyong Jason Ren, stručnjak u području civilnog i okolišnog inženjerstva, sa Sveučilišta Princeton u tekstu objavljenom u časopisu Frontiers of Environmental Science & Engineering ističu:
– Jednokratne maske su plastični proizvodi koji se ne mogu lako biorazgraditi, ali mogu se usitniti u manje plastične čestice, mikro i nanoplastike koje su raširene u ekosustavima.
Maskice trenutno predstavljaju veći problem od plastičnih vrećica, ali i plastičnih boca kojih se reciklira oko 25 %. Naime, još nema smjernica za njihovo recikliranje zbog čega se uglavnom odlažu na neprimjeren način i završavaju u oceanima, rijekama, morima i ostatku prirode.

Francuski političar Eric Pauget rekao je da bi prhke nanočestice polipropilena koje čine sastav ove maskice mogle ostaviti trajne posljedice na naše ekosustave i njihovu biološku raznolikost. Zbog svojeg se sastava one raspadaju u opasne male čestice, čime se potencijalno u okoliš oslobađa veća količina mikroplastike.
– Poput ostalih plastičnih otpadaka, i jednokratne maske mogu akumulirati i oslobađati štetne kemijske i biološke tvari, poput bisfenola A, teških metala, kao i patogenih mikroorganizama. Oni mogu imati neizravne štetne učinke na biljke, životinje i ljude. – rekao je dr. Genbo Xu.
Znanstvenici su, stoga, uputili apel vlastima da postave kante koje bi služile samo za odlaganje maski, no značajnu ulogu igralo bi i kada bi ljudi što više koristili pamučne za višekratnu upotrebu.
FOTO: UNSPLASH