LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Global Employability University Ranking 2014

Cambridge – najbolji fakultet za kasnije zapošljavanje

Cambridge je preuzeo prvo mjesto Oxfordu na vrhu svjetske ljestvice najboljih fakulteta za kasnije zapošljavanje.

Cambridge je preuzeo prvo mjesto Oxfordu na vrhu svjetske ljestvice najboljih fakulteta za kasnije zapošljavanje.

Cambridge se našao na prvom mjestu liste fakulteta kao onaj koji pruža najbolju pripremu za zapošljavanje. Lista je napravljena na temelju rezultata anketa provedenih na 2500 ispitanika iz 20 zemalja, a istraživanje su u suradnji proveli francuska tvrtka „Emerging Associates" i njemački istraživački institut „Tedence".

Na listi spomenutog istraživanja, The Global Employability Survey 2014, nalazi se 150 svjetskih fakulteta koji pružaju najveće šanse za zapošljavanje nakon visokog obrazovanja.

Među prvih deset nalaze se: Cambridge, Harvard, Yale, Oxford, California Institute of Technology, Stanford, TU München, Princeton, University of Tokyo i Columbia. Popis sadrži imena čak 41 američkog fakulteta, među kojima su: Harvard, Yale, Caltech (California Institute of Technology), Stanford, Princeton, Columbia, Berkeley (University of California) i drugi.

Osim američkih, velik je broj britanskih (12), njemačkih (8), švicarskih (7) i japanskih (6) fakulteta. 

Cambridge je preuzeo mjesto Oxfordu na vrhu svjetske ljestvice. Naime, na prošlogodišnjoj ljestvici prvih pet mjesta zauzimali su: Oxford, Harvard, Cambridge, Stanford i MIT (Massachusetts Institute of Technology).

„Times Higher Education" napravio je i svoju ljestvicu, gdje su fakulteti ocijenjeni na temelju učenja, istraživanja, prenošenja znanja i međunarodne reputacije. Tu su među prvih deset: Caltech, Harvard, Oxford, Stanford, Cambridge, MIT, Princeton, Berkeley, Imperial College London, Yale i University of Chicago. Opis podataka možete pogledati niže u videu.

Iako živimo u „zemlji znanja", hrvatskim fakultetima na dotičnim listama nema ni traga. Također, nema ni fakulteta iz susjednih zemalja. Nadajmo se da će u skoroj budućnosti doći do pozitivnog pomaka i očitijeg probijanja hrvatskih fakulteta na svjetsku scenu. 

FOTO: FLICKR