LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Diplomatski skandal u nastajanju

Afrička unija ne prihvaća Haški sud

„Odlučeno je da se ni jedan afrički predsjednik države, predsjednik vlade, ili bilo koja osoba koja u tom trenutku obnaša izvršnu dužnost u državi ne treba odazvati na poziv bilo kojeg međunarodnog suda."

„Odlučeno je da se ni jedan afrički predsjednik države, predsjednik vlade, ili bilo koja osoba koja u tom trenutku obnaša izvršnu dužnost u državi ne treba odazvati na poziv bilo kojeg međunarodnog suda."

Afrička unija izjavila je kako se predsjednik Kenije Uhuru Kenyatte ne bi trebao odazvati Haškom sudu, sve dok se sud sam po sebi ne promijeni. Na sastanku u glavnom etiopskom gradu Addis Ababi, čelnici država poručili su da se ni jedan čelnik afričke države ne bi trebao odazivati na pozive sa međunarodnih sudova. G. Kenyattu tereti se za zločine protiv čovječnosti, a suđenje bi mu trebalo početi sljedeći mjesec.

Uhuru Kenyatte nikada nije htio komentirati navode o navodnim zločinima, uvijek odbacujući indicije suda. Sada je dobio i veliki "vjetar u leđa" i od drugih afričkih država. Domaćin sastanka bio je Etiopski premijer Hailemariam Dessalegn, trenutni predsjednik Afričke Unije, koji je i kasnije pročitao izjavu.

"Odlučeno je da se ni jedan afrički predsjednik države, predsjednik vlade, ili bilo koja osoba koja u tom trenutku obnaša izvršnu dužnost u državi ne treba odazvati na poziv bilo kojeg međunarodnog suda."

Kasnije je ministar vanjskih poslova Etiopije potvrdio kako se s ovom rezolucijom mislilo i na g. Kenyattu. Također se zatražilo odgodu suđenja od strane Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih naroda. Glasnogovornica kenijskog predsjednika dodala je kako se čeka još "jasnija slika", te da je predsjednik Kenyatte spreman surađivati sa sudom; u suprotnom bi bio izložen nevjerojatnom diplomatskom pritiskui još "nespecifiranim" posljedicama.

Afričke države Haški sud smatraju pristranim, a neke idu toliko daleko nazivajući ga i "rasističkim". Njihova ljutnja usmjerena je prema činjenici da se procesuiraju samo zločini "crnih vođa", dok se ostale zataškava i stavlja pod tepih.

Reagirao je i Nobelovac i nadbiskup Desmond Tutu napisavši za jedne novine: "Oni koji stalno izbjegavaju Haški sud, podsjećaju me na naciste iz Njemačke poslije II. Svjetskog rata koji su izbjegavali sud u Nirmbergu."

FOTO: EMBASSY OF EQUATORIAL GUINEA/FLICKR