LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EUIPO istraživanje

Ilegalni pristupi sportu: mladi u Hrvatskoj i EU preferiraju ilegalne izvore za streaming i kupovinu sportske opreme

12% Hrvata je koristilo ilegalne kanale za gledanje sportskih događanja, dok je među mladima u dobi od 15 do 24 godine taj postotak čak 27%. Osim toga, 5% mladih Hrvata u istoj dobnoj skupini priznaje da je namjerno kupilo krivotvorenu sportsku opremu na internetu.

12% Hrvata je koristilo ilegalne kanale za gledanje sportskih događanja, dok je među mladima u dobi od 15 do 24 godine taj postotak čak 27%. Osim toga, 5% mladih Hrvata u istoj dobnoj skupini priznaje da je namjerno kupilo krivotvorenu sportsku opremu na internetu.

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pokreće godišnju medijsku kampanju povodom Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja. Uslijed održavanja Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj i Olimpijskih igara u Parizu, ovogodišnja kampanja bit će usmjerena na sport i negativne učinke krivotvorenja i piratstva na održivost sporta i sportskog sektora.

Dok mnogi Europljani planiraju gledati najpopularnije sportske prijenose, milijuni njih prijenose prati ilegalno. Prema istraživanju EUIPO-a, alarmantan broj Europljana, posebno mladih između 15 i 24 godine, pristupa sportskim prijenosima preko ilegalnih internetskih izvora. Čak 12% građana EU-a koristilo je ilegalne kanale za gledanje sportskih događanja, dok je među mladima taj postotak još veći – 27%. Hrvatska nije iznimka, sličan je trend prisutan i među hrvatskim građanima, što pokazuje potrebu za jačanjem svijesti o problemu kršenja intelektualnih vlasništava u tom sektoru.

Istraživanje EUIPO-a o percepciji intelektualnog vlasništva pokazalo je značajne trendove diljem Europske unije povezane s piratskim prijenosom sportskih događanja, gdje je 12% ukupnog stanovništva pristupilo sadržaju ili ga streamalo iz ilegalnih internetskih izvora. Bugarska je na prvom mjestu u EU-u, s 21% ukupnih ispitanika koji priznaju da su koristili ilegalne internetske izvore za gledanje sporta, a slijede Grčka (20%), Irska (19%), Španjolska (19%) i Luksemburg (18%).

Prema istraživanju, mladi u dobi od 15 do 24 godine ilegalno gledaju sportske prijenose putem interneta dvostruko češće od ukupnog stanovništva. Mladi Bugari najvjerojatnije će se upustiti u ilegalno streamanje sportskih događanja, njih čak 47%, što je znatno iznad prosjeka EU-a (27%), a slijede Španjolska (42%), Grčka (42%), Slovenija (39%) i Irska (34%).

Prema istraživanju EUIPO-a o kršenju autorskih prava na internetu, streaming je najpopularnija metoda za pristup nezakonitom TV sadržaju – 58% piratstva u EU-u odvija se streamingom, a 32% preuzimanjem.

Prvo zlato s Europskih sveučilišnih igara stiglo u džudu. Studenti briljirali i u kickboxinguU Hrvatskoj, kao i u ostatku Europske unije, visok je postotak građana koji pristupaju ili streamaju sportske sadržaje iz ilegalnih online izvora. Konkretno, 12% Hrvata je koristilo ilegalne kanale za gledanje sportskih događanja, dok je među mladima u dobi od 15 do 24 godine taj postotak čak 27%. Osim toga, 5% mladih Hrvata u istoj dobnoj skupini priznaje da je namjerno kupilo krivotvorenu sportsku opremu na internetu.
 

„Dok ovog ljeta uživamo u brojnim sportskim uzbuđenjima, ključno je igrati pošteno, kako igrači na terenu, tako i gledatelji kod kuće. Prava intelektualnog vlasništva koja stoje iza tih događanja štite i unaprjeđuju naša iskustva kao navijača, podržavaju naše sportaše te nadahnjuju buduće europske i svjetske prvake. Gledanjem službenih prijenosa i kupnjom licenciranih proizvoda osiguravamo razvitak sporta i sportskih natjecanja za generacije koje dolaze.” izjavio je izvršni direktor EUIPO-a João Negrão.

Novac, milijuni gledatelja i potrošača privlače prevarante. Ilegalni online prijenosi mogući su za sve vrste sadržaja, uključujući sportska događanja, a EUIPO-vo istraživanje o povredama prava intelektualnog vlasništva preko online poslovnih modela procjenjuje da piratstvo godišnje generira milijardu eura nezakonitih prihoda. Nezakonit prijenos događanja uživo egzistencijalni je problem za financiranje sporta

Emma Terho, predsjednica Komisije sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora, tijekom konferencije EUIPO-a o borbi protiv internetskog piratstva sporta i drugih događanja uživo, u listopadu 2023. istaknula je da ilegalni prijenosi prijete modelu Olimpijske solidarnosti, što bi moglo ozbiljno ugroziti financiranje sporta. To se posebno odnosi na prihode od medijskih prava koji su ključni za podršku sportskim organizacijama i razvoj mladih talenata.
 

„Ako navijači gledaju ilegalne prijenose sportskih događanja, cijeli model Olimpijske solidarnosti doveden je u opasnost. Medijska prava izgubila bi svoju vrijednost, a samim time bi i njihovi nositelji prestali stjecati ta prava, što donosi ogromne posljedice za solidarni model financiranja cijelog olimpijskog pokreta.”  kazala je Emma Terho.


Započele su Europske sveučilišne igre 2024., provjerite koja hrvatska sveučilišta nastupaju


Osim sportskih prijenosa, prema podacima EUIPO-a, sektor sportske opreme u Europskoj Uniji trpi gubitke od 850 milijuna eura godišnje. Ta brojka ne uključuje sportsku odjeću poput krivotvorenih nogometnih majica i krivotvorene sportske obuće, koji predstavljaju značajan dio godišnjih gubitaka od krivotvorene odjeće u Europi, koja iznosi 12 milijardi eura. Ta vrsta krivotvorina ne samo da nanosi štetu proizvođačima originalnih proizvoda nego predstavlja i zdravstveni rizik za potrošače, budući da često ne zadovoljava europske standarde sigurnosti i kvalitete.

U borbi protiv tih problema, EUIPO potiče podizanje svijesti među potrošačima o važnosti korištenja legalnih kanala za gledanje sportskih događanja i kupovinu licenciranih proizvoda. Također, Europska komisija i nacionalne vlasti poduzimaju korake za suzbijanje ilegalnih aktivnosti, uključujući tehničke mjere za blokiranje ilegalnih online usluga.

Te inicijative ne samo da se fokusiraju na ekonomske aspekte nego i na šire društvene implikacije koje krivotvorenje može imati na europsku ekonomiju i javno zdravlje. Edukacijom i implementacijom zakonskih mjera EU i EUIPO nastoje osigurati da se taj problem adekvatno adresira i da se potrošači informiraju o sigurnom korištenju digitalnih sadržaja i proizvoda, stoga su napravili i promotivan video.
 

 
IZVOR: DRŽAVNI ZAVOD ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO
FOTO: GETTY IMAGES