LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt SIMS

Novinarska akademija: Pragma održala edukacije o ranjivim skupinama mladih

Studenti diplomskog studija novinarstva stekli su nova znanja koja će doprinijeti kvaliteti njihova izvještavanja o marginaliziranim skupinama.

Studenti diplomskog studija novinarstva stekli su nova znanja koja će doprinijeti kvaliteti njihova izvještavanja o marginaliziranim skupinama.

U tijeku je druga od dviju Novinarskih akademija projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr u sklopu koje se održava deset edukacija namijenjenih studentima diplomskog studija novinarstva. 

Prošlog su tjedna, u petak, 3. prosinca, i u subotu, 4. prosinca, održane četvrta i peta edukacija, a održala ih je udruga Pragma, projektni partner CERM-a na projektu SIMS. 

Četvrtu edukaciju pod nazivom Mladi – primatelji naknada iz sustava socijalne skrbi središnje države i JLPS-a za studente novinarstva održao je Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma. 

 
Studenti su se tijekom edukacije informirali o položaju mladih unutar sustava socijalne skrbi na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini, o načinu financiranja sustava, upoznali su se s europskim i nacionalnim zakonodavnim i strateškim okvirom te s glavnim socioekonomskim obilježjima mladih. Raspravljalo se o najboljim metodama vođenja razgovora s mladima – korisnicima naknada, koji je sukladan pravilima struke, nediskriminacijski i usmjeren na zaštitu ljudskih prava. Studenti su također upoznati s najčešćim kršenjem ljudskih prava korisnika socijalnih naknada i načinima suzbijanja diskriminacije u medijima.

Petu edukaciju pod nazivom Mlade nezaposlene i neaktivne osobe održala je Marija Granić, mag. psihologije, iz udruge Pragma. 
 
VEZANO: Istraživanje pokazalo: 68,5% nezaposlenih mladih uzdržavaju roditelji

Studenti su se kroz tu edukaciju upoznali s položajem mladih te njihovim pravima i obvezama u sustavu zapošljavanja kao i s oblicima podrške koji im stoje na raspolaganju. Nadalje, približile su im se specifične potrebe mladih nezaposlenih i neaktivnih osoba, kao i relevantna istraživanja o zapošljavanju, motivaciji i zadržavanju zaposlenja, s osobitim osvrtom na dugotrajno nezaposlene mlade osobe te specifične grupe mladih nezaposlenih osoba.

Iduće edukacije u sklopu druge Novinarske akademije zakazane su za petak, 10. prosinca, i subotu, 11. prosinca, kada će Pragma održati edukacije na temu Mladi s problemima u ponašanju, s problemima mentalnog zdravlja i osamostaljivanja (separacija od roditelja)Mlade osobe u riziku za razvoj ili koje se već nalaze u statusu nezaposlenosti i nepohađanja obrazovanja i osposobljavanja, ili su rano napustili obrazovanje.

Centar za razvoj mladih 1. rujna 2020. započeo je s provedbom dvogodišnjeg projekta SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.
 
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA