LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iskustva studenata iz Mostara koji su na diplomskom studiju u Zagrebu

Cijene, smještaj, poslovi, noćni život: koje su sličnosti i razlike studentskog života u BiH i Hrvatskoj?

Porazgovarali smo s jednim studentom i studenticom koji su iz Mostara došli na diplomski studij u Zagreb, kako bismo saznali koje su razlike što se tiče faksa, cijena stanova i domova, menzi i noćnog života u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Porazgovarali smo s jednim studentom i studenticom koji su iz Mostara došli na diplomski studij u Zagreb, kako bismo saznali koje su razlike što se tiče faksa, cijena stanova i domova, menzi i noćnog života u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

 

U svrhu prilagodbe sadržaja na portalu osobama s invaliditetom, u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr izrađena je cjelovita audio verzija članka.


Kada se spomene odlazak na studij u neku drugu državu, najčešće pomislimo na odlazak kojim na semestar ili dva studenti idu u uglavnom udaljenije zemlje s kojima do tada nisu imali dodira. Potrebno je privikavanje na jezik, kulturu, hranu…  No, kada student odluči dio svog školovanja provesti u susjednoj državi, razlike su minimalne, stoga smo popričali sa studentima koji su iz Bosne i Hercegovine, konkretno iz Mostara nastavili školovanje u glavnom gradu Hrvatske, kako bismo saznali koje su razlike, prednosti i mane studentskog života u jednoj i drugoj državi.

Prije pola godine Anita je upisala diplomski studij u Zagrebu na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, smjer prehrambeno inženjerstvo, tako nastavljajući svoj završeni preddiplomski studij u Mostaru. Na odlazak na diplomski studij u Zagrebu odlučila se jer je željna nekog novog i drugačijeg iskustva za koje vjeruje da će joj potencijalno pomoći u budućnosti i pronalasku posla, a veliki razlog je i taj što se htjela odmaknuti iz Mostara. Tamo je već bila 3 godine i jednostavno se osjeća kao da ga je prerasla pa je htjela iskusiti život u većem gradu.

– Na oba faksa ima premeta koji su teži i lakši, kao profesora koji imaju bolji i lošiji princip predavanja, ocjenjivanja itd. Tako da što se tiče fakultetskih obaveza, meni je dosta lakše u Zagrebu, a samim time što su mi priznata dva predmeta imam više slobodnog vremena, te laboratorijske vježbe tako traju znatno kraće. Međutim, organizacija je bolja u Zagrebu. Diplomski studij je općenito lakši od preddiplomskog pa to također pridonosi mojem mišljenju. – rekla je Anita.

U Zagrebu živi u studentskom domu koji plaća 375 kn (oko 95 KM) dok je u Mostaru cijena doma 165 KM (660 kn), s tim da su studentske sobe u Mostaru veće, trokrevetne ili četverokrevetne, i u cijenu smještaja je uračunata hrana u menzi

– Dakle, hrana se ne treba plaćati ako ste u domu,  a ako niste onda po obroku plaćate 5 KM (20 kn). Menza u Zagrebu ima širi izbor jela i jeftinija je po obroku (cca 10 kn). U  Zagrebu ovisi, nekad će biti odlično jelo, a nekada jako loše. Kao što sam već rekla, menzu nisam plaćala posebno u Mostaru, jer je cijena 3 obroka dnevno bila uključena u stanarinu, no loša stvar je što se iksica ne može posuditi nekome da je koristi kao što je slučaj u Zagrebu. U Zagrebu je malo veći izbor hrane, no kvaliteta je uglavnom ista. Naučiš s vremenom otprilike što treba uzimati, a što treba izbjegavati, ali sve u svemu, ponavljam, odlično je za studentski budžet. – govori Anita.

Razlike u cijeni stanova su astronomske, dok se u Mostaru može za 500 KM (2000 kn) dobiti gotovo pa renoviran dvosoban stan u novogradnji u samom centru grada, u Zagrebu se za taj novac ne može naći gotovo ništa.

– Cijene stanova u Mostaru se kreću od 350-550 KM (1400-2200 kn) s tim da su rijetko koji preko 550, a garsonijere ili slabije opremljeni manji stanovi se lako mogu naći ispod 350 KM. Prve dvije godine sam živjela u domu, a posljednju godinu preddiplomskog studija sam živjela u stanu s 3 cimerice, s kojima sam se odlično slagala. Mjesečna stanarina je bila 500 KM, a režije nisu nikada bile preko 120 KM, naravno ovisno od mjeseca. – rekla je Anita.

Što se tiče noćnih izlazaka, taj dio studentskog života je, prema Aniti, neusporedivo bolji u Mostaru, dok s druge strane Zagreb ima prednost što se tiče studentskih poslova. U Zagrebu je, primjećuje, veći izbor različitih poslova, a satnice su uglavnom bolje. 

– Od atmosfere do glazbe pa do cijena, sve je puno bolje nego u Zagrebu. Svakako ni Zagreb nije za baciti, ali je Mostar u tom području na drugoj razini. Što se tiče studentskih poslova, mislim da u Mostaru malo ljudi radi preko studentskog ugovora, a u svakom slučaju za neke male novce. Može se raditi  u Zari, kafićima, itd.,  dok primjećujem da se u Zagrebu stalno nude neki različiti poslovi za dobre satnice. – kaže Anita.

Anita na kraju preporučuje dolazak svima koji razmišljaju o diplomskom studiju u Hrvatskoj,

– Svako novo iskustvo je dobrodošlo pa tako i ovo. Preporučujem odlazak na diplomski u Hrvatsku, jer nekada treba izići iz svoje comfort zone, ali svakako se isplati se za sve one koji žele neko novo iskustvo, okruženje i društvo. Ali bez obzira na sve, moram reći da mi je srce ostalo u Mostaru i da često mislima odlutam tamo jer  ipak su to bile  3 najljepše godine moga života. U Zagrebu mi je jako lijepo, brzo sam se navikla na ovaj brzi način života, tu sam tek pola godine i za sada sam jako zadovoljna. – zaključila je Anita.

Naš drugi sugovornik je Denis, koji je nedavno diplomirao molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu. Preddiplomski studij biologije završio je u Mostaru gdje se i zainteresirao za molekularnu biologiju, smjer koji je u tom trenutku, što se tiče bližeg okruženja, postojao jedino u Zagrebu, tako da je odluka da školovanje nastavi u Zagrebu bila jednostavna.

­– Zagrebački PMF mnogo je veći fakultet s većim brojem studenta, profesora i smjerova. Nastava je bolje organizirana jer nema gostujućih profesora te posljedično kondenziranih predavanja. Velika prednost je veći broj izbornih kolegija i nastavnog osoblja koji ih mogu kvalitetno izvoditi. Također, bolji su uvjeti što se tiče praktične nastave, laboratoriji su bolje opremljeni, a dobar dio praktikuma se izvodi i na vanjskim institucijama koje surađuju s matičnim fakultetom. Plan i program preddiplomskih studija biologije u Mostaru i Zagrebu su identični. Nakon iskustva studiranja na oba fakulteta, dojma sam da je preddiplomski studij biologije u Mostaru kvalitetan i dobro organiziran, s obzirom na ograničenja, no ipak, nema kapaciteta za izvođenje većeg broja kvalitetnih diplomskih studija osim postojećeg nastavničkog smjera i ekologije. – rekao je Denis.

Kao što je sugovornica prije rekla, cijene stanova u Mostaru su dosta povoljnije nego u Zagrebu. U Mostaru je moguće iznajmiti kvalitetan dvosoban stan u centru grada za 150-200 €, dok bi mjesečna rata za identičan stan u Zagrebu iznosila 350-400 €.

– Što se tiče kvalitete studentskih domova teško mi je napraviti usporedbu, s obzirom na to da sam u Mostaru živio u stanu. Iz razgovora s kolegama i prijateljima koji su živjeli u novoizgrađenom domu stekao sam dojam da su zadovoljni i da je dom kvalitetan, a koliko sam upoznat i stariji dom je nedavno renoviran. Cijene smještaja u studentskim domovima nešto su više u Mostaru nego u Zagrebu, ali je uključena hrana. U Mostaru sam živio u stanu, a u Zagrebu u studentskim domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Život u domu i život u stanu imaju svoje prednosti i mane, no generalno sam zadovoljan i jednim i drugim. Dok u Mostaru razlika između života u studentskom domu i stanu, što se tiče cijene nije velika, u Zagrebu je ona ogromna. Mjesečnu stanarinu (uključujući režije) na Savi sam plaćao 300 kn, a na Cvjetnom 475 kn, što je u usporedbi s navedenim cijenama stanova mizerno. – kaže Denis.

Smatra i da je dostupnost studentskih poslova u Zagrebu je mnogo veća nego u Mostaru, što je i logično s obzirom na to da je Zagreb mnogo veća sredina, ali je i općenito sustav koji omogućuje rad uz studiranje, smatra, mnogo razvijeniji u Hrvatskoj nego u BiH. Denis se osim ove, dotakao i teme studentskih menzi i noćnog života.

– Dok je u Hrvatskoj većina studenata koje sam upoznao nekad, tijekom studija, nešto radila preko student servisa, u BiH je to mnogo rjeđe slučaj. Što se noćnog života tiče, moj subjektivni sud je da je on jako dobar i u Zagrebu i u Mostaru. Zagreb nudi više opcija, no cijene u Mostaru su mnogo pristupačnije, pa ovisi što kome više odgovara. Možda najveća prednost Zagreba u odnosu na Mostar je kvaliteta i broj studentskih menzi. Dok u Zagrebu gotovo svi fakulteti i studentski domovi imaju jednu ili više menzi, u Mostaru postoji jedna ili u međuvremenu dvije koje su uglavnom pretrpane studentima iz domova te izbor i kvaliteta hrane ovise o tome u koje vrijeme dođeš na red. Hrana u zagrebačkim menzama je poprilično dobra, a cijene vrlo pristupačne s obzirom da država subvencionira do 70% posto obroka. Jako sam zadovoljan svojim iskustvom školovanja u Zagrebu te preporučujem isto i drugim studentima ako imaju ambicije i interese koje ne mogu ostvariti na svojim matičnim sveučilištima. – zaključuje Denis.

Možemo zaključiti da su najveće razlike između studentskog života u Mostaru i Zagrebu u razlikama među cijenama smještaja, kako privatnog tako i domskog smještaja, ali i cijenama ostalih aspekata života. Studenti također ističu da postoje razlike u veličini i opremljenosti pojedinih fakulteta, što posljedično utječe i na kvalitetu obrazovanja.

Članak je nastao u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr, koji udruga Centar za razvoj mladih provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.
FOTO: UNSPLASH