LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
doprinos zajednici

Zajedno za društvenu dobrobit: Međunarodni dan volontera

Prošle godine, koordinatori volontiranja okupili su impresivan broj od preko 63 tisuće volontera, koji su zajedno ispunili više od tri milijuna sati volonterskog rada.

Prošle godine, koordinatori volontiranja okupili su impresivan broj od preko 63 tisuće volontera, koji su zajedno ispunili više od tri milijuna sati volonterskog rada.

Svake godine, 5. prosinca, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan volontera, dan posvećen ljudima čija nesebičnost i predanost čine svijet boljim mjestom. Ovaj dan nije samo prilika za slavlje volontera, već i za prepoznavanje njihova neizmjernog doprinosa raznolikim zajednicama.

U posljednjih deset godina u Republici Hrvatskoj primjetan je rast volonterskih inicijativa, a samo tijekom 2022. godine zabilježeno je povećanje broja organizacija koje izvještavaju o svom statusu kao organizatora volontiranja. njihov broj premašuje 1 700, podaci su Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
 


VEZANO: JOB4ME 2.0 - volontiranjem do posla: ambiciozni ciljevi CERM-ovog projekta za mladeProšle godine, koordinatori volontiranja okupili su impresivan broj od preko 63 tisuće volontera, koji su zajedno ispunili više od tri milijuna sati volonterskog rada.

Ministarstvo svake godine dodjeljuje Državnu nagradu za volontiranje, s ciljem posebnog priznavanja i isticanja doprinosa volontera u Republici Hrvatskoj te promicanja važnosti volontiranja za zajednicu. Nagrada se dodjeljuje kako pojedincima tako i organizacijama koje su se istaknule svojim volonterskim radom.
 

Povijest Međunarodnog Dana Volontera


Međunarodni dan volontera utemeljen je 1985. godine kako bi se prepoznala i proslavila uloga volontera u društvu. Uvođenjem ovog dana, željelo se potaknuti svijest o važnosti volontiranja, promicati solidarnost među ljudima te inspirirati druge da se uključe u volonterske aktivnosti. Danas, Međunarodni dan volontera postao je prilika za isticanje postignuća volontera te poticanje suradnje između organizacija, vlada i pojedinaca kako bi se potaknulo volontiranje na globalnoj razini.
 


VEZANO: Nositelji promjene: CERM, Grad Glina i Grad Hrvatska Kostajnica potiču na volontiranje za stvaranje bolje budućnostVolonteri dolaze iz svih dijelova svijeta, svih dobnih skupina i različitih društvenih slojeva. Njihova raznolikost čini volonterski rad bogatijim i učinkovitijim. Međunarodni dan volontera naglašava važnost zajedništva i suradnje, podsjećajući nas da su najveće promjene moguće kada ljudi djeluju zajedno.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA