LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Trenutak u kojemu je uz MTV pokrenuta glazbena revolucija

Već 36 godina poznati televizijski kanal diktira smjerove kretanja glazbene industrije.

Već 36 godina poznati televizijski kanal diktira smjerove kretanja glazbene industrije.

Danas smo naviknuti na činjenicu da nam je glazba dostupna jednim klikom miša, da pjesmu možemo pronaći aplikacijom ili ukucavanjem nekoliko ključnih riječi u tražilicu, bez ikakvog napora. Glazbeni spotovi niču kao gljive nakon kiše i nisu nikakva senzacija, nego prije pozadinska slika koju uglavnom ne doživljavamo previše. Povratak u 1981. kada je na današnji dan lansiran glazbeni televizijski program, MTV, zato se čini kao prava pustolovina.

– Dame i gospodo, rock and roll. – bile su riječi kojima je jedan od osnivača, John Lack, otvorio glazbenu pustolovinu koja traje i danas.

Televizijski je program prvotno bio dostupan samo dijelu kućanstava New Jerseyja, a prikazivanje je otvoreno videospotom pjesme vrlo slikovitog naziva, Video Killed the Radio Star grupe The Buggles. Gledatelje je prikovao uz male ekrane – što se, iz današnje perspektive, može shvatiti itekako doslovno – te ih zarazio svojim ritmovima i plesnom groznicom. MTV je želio promijeniti glazbenu industriju te je uskoro počeo diktirati glazbene i produkcijske trendove američke popularne kulture. Proširio se cijelim svijetom i postajao sve popularniji. Danas obuhvaća različite kanale specijalizirane za različite glazbene žanrove te raznolike sadržaje.

U ranim se danima program sastojao od glazbenih spotova koje bi predstavljao VJ (video jockey), a osiguravale su ih diskografske kuće koje su na taj način promovirale svoj rad. Kako je popularnost kanala rasla, tako se taj način promocije počeo shvaćati vrlo ozbiljno, a novac se počeo ulagati u izradu kreativnih i pomaknutih videa. Postao je oruđe za promociju danas velikih zvijezda poput Michaela Jacksona, Princea, Duran Durana i Madonne. Televizijska je kuća dodjeljivala različite nagrade koje su poticale kreativnost i inovativnost redatelja i glazbenih zvijezda. Spot Take On Me dobio je primjerice 1986. nagrade za izvođača na kojeg treba obratiti pozornost, za vizualne efekte, nagradu po izboru gledatelja, za najbolju režiju, konceptualni i najeksperimentalniji video, a za ostale je nagrade prikupio nominacije. Ljestvica se podizala, a samim je time kanal postajao sve utjecajniji i cjenjeniji.

Uskoro su se počeli prikazivati i programi namijenjeni mladima s emisijama poput The Real World, The Osbournes, My Super Sweet 16, ali i animirana serija Beavis and Butthead te razne dokumentarne emisije, novosti, gamerske emisije te kampanje koje su promovirale različite teme – od glasačkih prava do sigurnih spolnih odnosa. Postali su poznati po pomicanju granica i kontroverznom poimanju ukusa: najpoznatiji je primjer Madonnina pjesma Like a Prayer. MTV još uvijek nekim svojim potezima oblikuje stavove publike i nameće određene društvene standarde. Jesmo li danas na njih imuni – moramo procijeniti sami.

FOTO: WIKIPEDIJA