Na današnji dan

Umro Michael Jackson, Kralj popa

Michael Jackson

Na današnji je dan umrla legenda pop glazbe, Michael Jackson. Njegov lik živi i danas kroz njegovu najveću ostavštinu, pop glazbu i prepoznatljive plesne pokrete.

Na današnji je dan, 2009. godine, umro Kralj popa, Michael Joseph Jackson. Michael je odrastao u velikoj obitelji. Bio je sedmo od devetero djece.  Imao je teško djetinjstvo. Otac ga je zlostavljao te je to ostavilo velike posljedice na njegov daljnji život. O zlostavljanju je govorio javno. Prvi je veliki intervju napravio s Oprah Winfrey u kojemu nije mogao suspregnuti suze.

Bio je član grupe The Jackson 5 koja je osnovana 1963. godine Debitantski singl grupe bio je Big Boy. Solo karijeru Michael započinje 1971. godine Poznati časopis Rolling Stone opisao je Michaela kao čudo s velikim talentom za glazbu. Jackson 5 postavili su rekord na Billboardovoj Hot 100 ljestvici kada su im četiri uzastopna singla dospjela na vrh kao broj jedan. Manje je poznato kako je Michael, u jednom periodu, bio glavni tekstopisac grupe.

Grammyja za "Najbolji album za djecu" Michael je dobio za pjesmu Someone in the Dark, 1982. godine koja je bila dio soundtracka popularnog filma E.T. Iste je godine objavio jedan od svojih najpopularnijih albuma, Thriller. Album je izašao u dvostrukoj dijamantskoj nakladi. Hitovi kao što su Billie Jean i Beat it učinili su ga najprodavanijim svjetskim albumom svih vremena.  Novinari su prozvali Jacksona "kraljem ploča, radija i videospotova". Izvodeći pjesmu Billie Jean, pokazao je svijetu plesni korak koji je ušao u povijest: moonwalk.

Uz Kralja popa vezali su se brojni skandali. Posebna se pozornost posvećivala njegovim operacijama nosa te bijeloj puti za koju su mediji tvrdili kako ju Jackson izbjeljuje. Tabloidi su tvrdili da spava u hiperbaričnoj komori. Također, bio je optužen za pedofiliju. Njegov brak s Lisom Marie Presley, kćeri Elvisa Presleyja, također je izazvao brojne kontroverze. Poznato je i kako je Michael bio dobrotvorac te je velike svote davao za liječenje HIV-a, pomagao je djeci izbjeglicama te UNESCO-u.

Prije nenadane smrti, Jackson je želio održati pedesetak koncerata. No, dana 25. lipnja 2009. godine umro je u svome domu u LA-u, iznenadno, od zatajenja srca. Michael je pokopan u mauzoleju u Los Angelesu koji je obogaćen vitrajima s replikama Posljednje večere i Michelangelovim kipovima.

Michael Jackson je veoma utjecao na svjetsku glazbu. Svojom je pojavom rušio rasne barijere, izmislio nove plesne pokrete te transformirao poimanje pop glazbe uopće. Njegov je rad utjecao na mnoge današnje izvođače kao što su Justin Timberlake, Britney Spears, Beyonce, Lady Gaga, Jennifer Lopez i mnogi drugi.

– Ako dođete na ovaj svijet znajući da ste voljeni i napustite ovaj svijet znajući isto, onda možete podnijeti sve što se dogodi u međuvremenu. – jedan je od Jacksonovih najpoznatijih citata. 

U svojoj je bogatoj karijeri primio brojne nagrade, a jedna od njih je i nagrada za Najprodavanijeg muškog pop izvođača milenija. Ušao je nekoliko puta u Guinessovu knjigu rekorda, osvojio je 13 Grammyja, a 750 milijuna prodanih albuma čine ga najprodavanijim muškim izvođačem na svijetu.

Jacksonova pojava postala je živući brend i učinila ga legendarnim dijelom popularne kulture posljednja četiri desetljeća. Njegov lik živi i danas kroz njegovu najveću ostavštinu, pop glazbu i prepoznatljive plesne pokrete.

Komentari na članak

Vezani članci

Nina Simone1

Rock 'n' Roll Hall of Fame

Nina Simone i Sister Rosetta Tharpe, legendarne glazbene ikone, ulaze u Kuću slavnih „rock“ glazbe

Dvije briljantne, svestrane i neponovljive glazbene legende, Nina Simone i Sister Rosetta Tharpe, zauvijek su ostavile neizbrisiv trag u bogatoj glazbenoj povijesti, a 2018. godine napokon će dobiti i više nego zasluženo počasno mjesto u poznatoj Kući slavnih „rock 'n' roll“ glazbe.

Mark Reeder i Muriel Gray

Sedma umjetnost na Impulse festivalu

Premijera dokumentarca o tjeskobnom, drogiranom i mamurnom Zapadnom Berlinu

Organizatori Impulse festivala ponosno predstavljaju hrvatsku premijeru filma B-movie: Lust & Sound in West Berlin, 1979-1989, dokumentarca o glazbi, umjetnosti i kaosu divljeg Zapadnog Berlina 80-ih godina prošlog stoljeća.

Nagrada za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje 2019

Nagrada Hrvatskog instituta za povijest

Studentu HKS-a pripala druga nagrada za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje

Rad Tomislava Smolčića, studenta HKS-a, završio je na drugom mjestu na natječaju kojim su se nagrađivali najbolji mladi povjesničari iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje.

Video na znakovnom jeziku, ESN Rijeka

Dani društvene uključenosti

ESN-ovci s Erasmusovcima snimili zanimljiv video na znakovnom jeziku

U sklopu Dana društvene uključenosti snimljena je pjesma „This Is Me” na znakovnom jeziku. Autorica videa Roma Đurić istaknula je da zadatak nije bio lagan, posebice zato što većina sudionika nije otprije poznavala znakovni jezik

Gladijatori – igraj se i uči! – predstavljanje

Slikovnica i bojanka „Gladijatori – igraj se i uči!“

Hrabri gladijatori pobudit će zanimanje djece za povijest i književnost

Slikovnica i bojanka izvrsni su priručnici nastavnicima u realizaciji projektne i terenske nastave, usmjerene su na jačanje svijesti o važnosti očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine s ciljem da aktivno učenje ne bude samo proklamirani cilj, već postane stvarnost.