Na današnji dan

Umro Michael Jackson, Kralj popa

Michael Jackson

Na današnji je dan umrla legenda pop glazbe, Michael Jackson. Njegov lik živi i danas kroz njegovu najveću ostavštinu, pop glazbu i prepoznatljive plesne pokrete.

Na današnji je dan, 2009. godine, umro Kralj popa, Michael Joseph Jackson. Michael je odrastao u velikoj obitelji. Bio je sedmo od devetero djece.  Imao je teško djetinjstvo. Otac ga je zlostavljao te je to ostavilo velike posljedice na njegov daljnji život. O zlostavljanju je govorio javno. Prvi je veliki intervju napravio s Oprah Winfrey u kojemu nije mogao suspregnuti suze.

Bio je član grupe The Jackson 5 koja je osnovana 1963. godine Debitantski singl grupe bio je Big Boy. Solo karijeru Michael započinje 1971. godine Poznati časopis Rolling Stone opisao je Michaela kao čudo s velikim talentom za glazbu. Jackson 5 postavili su rekord na Billboardovoj Hot 100 ljestvici kada su im četiri uzastopna singla dospjela na vrh kao broj jedan. Manje je poznato kako je Michael, u jednom periodu, bio glavni tekstopisac grupe.

Grammyja za "Najbolji album za djecu" Michael je dobio za pjesmu Someone in the Dark, 1982. godine koja je bila dio soundtracka popularnog filma E.T. Iste je godine objavio jedan od svojih najpopularnijih albuma, Thriller. Album je izašao u dvostrukoj dijamantskoj nakladi. Hitovi kao što su Billie Jean i Beat it učinili su ga najprodavanijim svjetskim albumom svih vremena.  Novinari su prozvali Jacksona "kraljem ploča, radija i videospotova". Izvodeći pjesmu Billie Jean, pokazao je svijetu plesni korak koji je ušao u povijest: moonwalk.

Uz Kralja popa vezali su se brojni skandali. Posebna se pozornost posvećivala njegovim operacijama nosa te bijeloj puti za koju su mediji tvrdili kako ju Jackson izbjeljuje. Tabloidi su tvrdili da spava u hiperbaričnoj komori. Također, bio je optužen za pedofiliju. Njegov brak s Lisom Marie Presley, kćeri Elvisa Presleyja, također je izazvao brojne kontroverze. Poznato je i kako je Michael bio dobrotvorac te je velike svote davao za liječenje HIV-a, pomagao je djeci izbjeglicama te UNESCO-u.

Prije nenadane smrti, Jackson je želio održati pedesetak koncerata. No, dana 25. lipnja 2009. godine umro je u svome domu u LA-u, iznenadno, od zatajenja srca. Michael je pokopan u mauzoleju u Los Angelesu koji je obogaćen vitrajima s replikama Posljednje večere i Michelangelovim kipovima.

Michael Jackson je veoma utjecao na svjetsku glazbu. Svojom je pojavom rušio rasne barijere, izmislio nove plesne pokrete te transformirao poimanje pop glazbe uopće. Njegov je rad utjecao na mnoge današnje izvođače kao što su Justin Timberlake, Britney Spears, Beyonce, Lady Gaga, Jennifer Lopez i mnogi drugi.

– Ako dođete na ovaj svijet znajući da ste voljeni i napustite ovaj svijet znajući isto, onda možete podnijeti sve što se dogodi u međuvremenu. – jedan je od Jacksonovih najpoznatijih citata. 

U svojoj je bogatoj karijeri primio brojne nagrade, a jedna od njih je i nagrada za Najprodavanijeg muškog pop izvođača milenija. Ušao je nekoliko puta u Guinessovu knjigu rekorda, osvojio je 13 Grammyja, a 750 milijuna prodanih albuma čine ga najprodavanijim muškim izvođačem na svijetu.

Jacksonova pojava postala je živući brend i učinila ga legendarnim dijelom popularne kulture posljednja četiri desetljeća. Njegov lik živi i danas kroz njegovu najveću ostavštinu, pop glazbu i prepoznatljive plesne pokrete.

Komentari na članak

Vezani članci

Lascaux

Na današnji dan

VIDEO: Slučajno otkrivena „Sikstinska kapela prapovijesnog doba“

Teško je povjerovati da su za jedno od najvećih i najsenzacionalnijih arheoloških otkrića u povijesti zaslužna četvorica tinejdžera i jedan pas.

Rasprava "Menadžment u glazbi"

Rasprava o menadžmentu u glazbi

Studentima ekonomije pruženi savjeti za razvoj karijere u glazbenoj industriji

Razgovor o menadžmentu u glazbi i izazovima u radu unutar glazbene industrije privukao je značajan broj studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz to što su imali prilike čuti sve o kompleksnom procesu koji glazba prođe od svojega nastanka do njene konzumacije kod slušatelja, dobili su niz savjeta za profesionalno pozicioniranje upravo u svijetu glazbe.

Arheološki park u Rijeci

Rimska povijest Tarsatice

Otvoren Arheološki park u Rijeci

Riječ je o prostoru koji otkriva zaboravljen sloj rimske povijesti Rijeke.

Deseti jubilarni koncert "Želim život"

„Želim život”

Više od 20 tisuća ljudi u raspjevanom ritmu slavilo život i rad Zaklade Ana Rukavina

Na zagrebačkom glavnom trgu ovog se ponedjeljka održao deseti jubilarni koncert „Želim život”. Podršku radu Zaklade Ana Rukavina dalo je više od 20 tisuća ljudi, poznata lica s domaće estrade i visoki politički dužnosnici. Građani su svojim pozivima donirali više od 1,2 milijuna kuna za ostvarivanje Aninog sna i pomoć oboljelima.

Orson Welles_radio

Na današnji dan

Preminuo kazališni, radijski i filmski genije – Orson Welles

– We're born alone, we live alone, we die alone. Only through our love and friendship can we create the illusion for the moment that we're not alone. – Orson Welles.