LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Pet recepata s tjesteninom koje možete napraviti u studentskom domu

Svjetski je dan tjestenine. Na ovaj poseban dan donosimo vam pet recepata koji su ,,za prste polizati", a možete ih napraviti i u domskoj kuhinji.

Svjetski je dan tjestenine. Na ovaj poseban dan donosimo vam pet recepata koji su ,,za prste polizati", a možete ih napraviti i u domskoj kuhinji.

Svjetski je dan tjestenine. Na ovaj poseban dan vam osim zanimljivih činjenica, donosimo i pet recepata koji su za prste polizati. Priča o tjestenini ima svoje korijenje još u prapovijesnom dobu, kada je čovjek shvatio kako sjemenke koje su bačene u jesen, rode i u proljeće. Shvativši to, čovjek se počeo baviti ratarstvom, prvotno uzgojem ječma, a zatim i pšenice, kao osnovne sirovine za daljnju proizvodnju tjestenine. 

U starom vijeku počeli su se zapisivati početni recepti i načini izrade tjestenine. U srednjem vijeku, za vrijeme kolonizacije, Arapi koji su kolonizirali Siciliju sa sobom donose prve namirnice nalik današnjoj tjestenini. Na Siciliji se također sušila tjestenina koja se potom prodavala u Kalabriji i drugim zemljama. Mnogo kasnije, krajem 13. stoljeća, po povratku s putovanja, Marco Polo sa sobom nosi začine iz Kine koji su doprinijeli ukusu i slasti tadašnje talijanske kuhinje. Normativ po kojem se tjestenina izrađuje od pšeničnog brašna i vode, koji vrijedi još i danas, donijeli su sredinom 16. stoljeća proizvođači tjestenine iz Genove. Dva stoljeća poslije Napulj postaje glavni grad tjestenine te tjestenina tako postaje glavna namirnica za široke narodne mase. 

Nakon kratkog povijesnog pregleda, uživajte u jednostavnim i ukusnim jelima s ovom popularnom namirnicom. Bon appetit!

1.  Fettuccine s piletinom i sirom

Za dvije porcije potrebno je: 0,8 žl. maslinova ulja, 140g pilećeg bijelog mesa bez kostiju, 80g gorgonzole, 60ml vrhnja za kuhanje, 20ml bijelog vina, 160g tagliatellea ili fettuccinea, sol i papar.

2. Tjestenina s vrhnjem i pancetom na mediteranski način

Za dvije porcije potrebno je: 200g tjestenine, 200ml vrhnja za kuhanje, 100g naribanog parmezana, pola režnja češnjaka, muškatni oraščić, papar, 20g pancete, 30g maslaca, 10g umaka pesto genovese i sol.

3. Tjestenina Alfredo s vrhnjem i sirom 

Za dvije porcije potrebno je: 200g tjestenine, 200g slatkog vrhnja, pola režnja češnjaka, sol, svježe mljeveni papar, 25g maslaca, 25g naribanog parmezana i prstohvat muškatnog oraščića.

 

4. Penne u umaku od tri vrste sira

Za dvije porcije potrebno je: 160g penne tjestenine, 50g parmezana, 1 žumanjak, 150g slatkog vrhnja, 50g mascarponea, 50g gorgonzole, 25g maslaca, sol i papar.

5. Tjestenina s tunom i cherry rajčicama

Za dvije porcije potrebno je: 100g tune, 180g spaghetti tjestenine, 1 režanj češnjaka, 20g crnih maslina, sol, papar, 50g mini rajčice, 75g pasirane rajčice, 1/4 žl. sušenog origana, 50ml bijelog vina, ekstra djevičansko maslinovo ulje.

 

FOTO: PIXABAY