LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: 34 godine od objave jedne od najpoznatijih humanitarnih pjesama

Prošle su točno 34 godine od objavljivanja pjesme „We are the world” za koju su zaslužna velika imena poput Michaela Jacksona, Kennyja Rogersa, Tine Turner i brojnih drugih.

Prošle su točno 34 godine od objavljivanja pjesme „We are the world” za koju su zaslužna velika imena poput Michaela Jacksona, Kennyja Rogersa, Tine Turner i brojnih drugih.

Sigurno znate pjesmu We are the world, ali možda niste znali ni njen naslov ni njezino značenje. Okupila je najpoznatije zvijezde američke glazbene scene te se predstavila svijetu kao pjesma čiji će sav prihod ići u humanitarne svrhe za pomoć stanovnicima Afrike.

Glavni krivac za to što je pjesma nastala jest Harry Belafonte, kojemu je krajem 1984. godine sinula ideja o njenom nastanku. Zajedno s Michaelom Jacksonom, Lionelom Richiejem, Kennyjem Rogersom i menadžerom Kenom Kragenom pokrenuo je humanitarnu fondaciju pod nazivom USA For Africa Foundation. Jacksonu i Richieju trebalo je nekoliko dana za skladanje, a zatim je krenulo snimanje u A&M Recording studiju u Hollywoodu. Pjesma je objavljena na današnji dan prije točno 34 godine  

ZVIJEZDE PJESME

Samo neke od zvijezda koje su sudjelovale u pjesmi, osim spomenutog Michaela Jacksona, jesu i čovjek koji vas samo želi nazvati i reći vam da vas voli – Stevie Wonder, zatim tadašnja 31-godišnja djevojka koja pjeva kako cure samo žele zabavu – Cyndy Lauper. Sudjelovala je i neponovljiva Tina Turner, kao i Steve Perry, osoba koje se mlađe generacije možda neće toliko sjećati dok ne utipkaju u Youtube tražilicu Journey – Don't Stop Believin', a tada će vjerojatno znati o kome se radi. Svojim hrapavim glasom doprinio je i Bruce Springsteen, a na samom kraju čujemo i Boba Dylana.

ZNAČENJE RIJEČI PJESME

There are people dying spominje se već na samom početku, a želi se ukazati posebno na napaćene stanovnike Etiopije koja je doživjela iznenadnu sušu, glad i oružane pobune. U drugom versu Kenny Rogers pjeva o samoj poanti ove pjesme, a to je da se ne smijemo pretvarati da će netko drugi pomoći umjesto nas, nego da uistinu sami pomognemo koliko možemo. U refrenu se govori o tome kako postoji izbor o kojem možemo odlučivati mi sami. Tijekom pjesme pjevači sugeriraju i na same sebe, ali i na nas publiku, slušatelje, i to riječju we. Send them you heart je stih koji sam po sebi sugerira, a ujedno je drugi način za reći ljudima kako netko brine i mari za njih. 

PRODAJA, NAKLADA I NAGRADE

Prvih 800 tisuća objavljenih kopija rasprodalo se u samo dva dana. Na Billboardovoj Hot 100 ljestvici 13. travnja dolazi na 1. mjesto, gdje se zadržava četiri tjedna. Na prvim mjestima pjesma je bila i u Francuskoj, Kanadi, Nizozemskoj, Norveškoj, Novom Zelandu, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. 13. srpnja u Philadelphiji pjesma je prvi put izvedena uživo, a dva mjeseca kasnije osvojila je još nekoliko nagrada. Valja spomenuti i to da je pjesma osvojila čak četiri Grammyja, i to za Pjesmu godine, Snimku godine, Najbolju pop-izvedbu dua ili grupe s vokalom te Najbolji videospot – kratka forma. Govori se kako je za Afriku tada prikupljeno preko 63 milijuna dolara. 

WE ARE THE WORLD, 25 FOR HAITI

Točno 25 godina od originala ponovno izlazi pjesma We are the World, ali u drugačijoj postavi izvođača, a snimljena je za pomoć stradalima u Haitiju koji je razorio potres U pjesmi su tako sudjelovale druge zvijezde na glazbenoj sceni. Primjerice pjesmu otvara tada 16-godišnji Justin Bieber. Nakon njega slijede brojne zvijezde poput Fergie, Mary J. Blige, Enriquea Iglesiasa, Miley Cyrus, Jamieja Foxxa, koji nas pričom uvodi u samu pjesmu, te Celine Dion i Barbre Streisand. Za razliku od originala u ovoj pjesmi pojavljuju se rap-izvođači koji zajedno odrepaju jedan vers. Najpoznatiji među njima jesu Snoop Dogg i Will.I.Am. Budući da je umro samo nekoliko mjeseci prije nego je izašla pjesma, Jacksonov dio ubačen je iz originalne verzije. 

KRITIKA ĆE UVIJEK BITI

Tijekom skladanja i prvobitne verzije, ali i one od prije 9 godina, kritika je bilo isto kao i pohvala. Zarada je bila ogromna, ali su mnogi zvijezdama upućivali pritužbe u smislu da su i oni mogli toliko donirati. Bilo kako bilo, pogledajte i poslušajte pjesmu iz 1984. godine, ali i onu iz 2010. 

FOTO: FLICKR