LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Večeras nazdravite sangrijom!

Jeste li znali da je sangrija jedno od pića koje su Rimljani sasvim slučajno napravili? Danas je idealan dan da se počastite ovom slatkom kombinacijom vina i voća!

Jeste li znali da je sangrija jedno od pića koje su Rimljani sasvim slučajno napravili? Danas je idealan dan da se počastite ovom slatkom kombinacijom vina i voća!

Španjolska je zemlja mnogih delicija u kojima uživamo diljem svijeta. Upravo u toj zemlji nastalo je i piće koje mnogi vole, a čiji dan danas slavimo – Međunarodni dan sangrije.

Poznato je kako su Rimljani prije 2000 godina nastanili područje današnje Španjolske na kojemu je voda bila zagađena bakterijama. Kako bi se riješili bakterija iz vode, u nju su dodavali alkohol.

Prva sangrija, upravo po boji, dobila je ime od španjolske riječi sangre, što znači krv. To je bila mješavina vode, vina te raznih začina i začinskog bilja. Na taj su način Rimljani uništili bakterije, a ujedno i poboljšali okus osrednjeg stolnog vina. Stoga ni ne čudi činjenica kako je danas ovo piće još uvijek prisutno i obožavano diljem svijeta, a može se posluživati toplo tijekom zimskog razdoblja, ali i iz hladnjaka ljeti.

Najbolje je od svega što sangriju možete sami napraviti kod kuće jer ne zahtijeva ni puno sastojaka, a ni truda. Dovoljno je po želji pomiješati vino, voće, med ili šećer. Obično se najviše koriste bobičasto voće, citrusi, lubenica, ananas ili breskve, ovisno o sezoni, sorti vina i vašim preferencijama. U kombinaciju se može dodati i mineralna voda ako volite mjehuriće. Poželjno je ostaviti voće barem nekoliko sati da se marinira, kako bi se okusi što bolje pomiješali.

Stoga ako želite dodati nešto novo u vaša blagdanska okupljanja, preporučujemo da se okušate u pripravljanju ovog ukusnog pića u kojemu su i stari Rimljani uživali!

FOTO: PIXABAY