Večeras nazdravite sangrijom!
Jeste li znali da je sangrija jedno od pića koje su Rimljani sasvim slučajno napravili? Danas je idealan dan da se počastite ovom slatkom kombinacijom vina i voća!
Jeste li znali da je sangrija jedno od pića koje su Rimljani sasvim slučajno napravili? Danas je idealan dan da se počastite ovom slatkom kombinacijom vina i voća!
Španjolska je zemlja mnogih delicija u kojima uživamo diljem svijeta. Upravo u toj zemlji nastalo je i piće koje mnogi vole, a čiji dan danas slavimo – Međunarodni dan sangrije.
Poznato je kako su Rimljani prije 2000 godina nastanili područje današnje Španjolske na kojemu je voda bila zagađena bakterijama. Kako bi se riješili bakterija iz vode, u nju su dodavali alkohol.
Prva sangrija, upravo po boji, dobila je ime od španjolske riječi sangre, što znači krv. To je bila mješavina vode, vina te raznih začina i začinskog bilja. Na taj su način Rimljani uništili bakterije, a ujedno i poboljšali okus osrednjeg stolnog vina. Stoga ni ne čudi činjenica kako je danas ovo piće još uvijek prisutno i obožavano diljem svijeta, a može se posluživati toplo tijekom zimskog razdoblja, ali i iz hladnjaka ljeti.
Najbolje je od svega što sangriju možete sami napraviti kod kuće jer ne zahtijeva ni puno sastojaka, a ni truda. Dovoljno je po želji pomiješati vino, voće, med ili šećer. Obično se najviše koriste bobičasto voće, citrusi, lubenica, ananas ili breskve, ovisno o sezoni, sorti vina i vašim preferencijama. U kombinaciju se može dodati i mineralna voda ako volite mjehuriće. Poželjno je ostaviti voće barem nekoliko sati da se marinira, kako bi se okusi što bolje pomiješali.
Stoga ako želite dodati nešto novo u vaša blagdanska okupljanja, preporučujemo da se okušate u pripravljanju ovog ukusnog pića u kojemu su i stari Rimljani uživali!