LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Uključite se u kampanju podrške osobama sa sindromom Down

Uključite su u kampanju koju je pokrenuo Svjetski savez mladih Hrvatska, pokažite svoju kreativnost i poduprite osobe sa sindromom Down.

Uključite su u kampanju koju je pokrenuo Svjetski savez mladih Hrvatska, pokažite svoju kreativnost i poduprite osobe sa sindromom Down.

Udruga Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) i ove je godine pokrenula kampanju povodom Svjetskog dana posvećenog osobama sa sindromom Down koji se obilježava danas, 21. ožujka. 

Prošlogodišnja kampanja, u kojoj se šarenim čarapama obilježio Svjetski dan osoba sa sindromom Down, ove je godine dobila svoju kreativnu verziju: crtaju se šareni kromosomi, uz geslo Ne znam sve, ali mogu puno!. Kampanja je na Facebook stranici Svjetskog saveza mladih Hrvatska počela u četvrtak, 17. ožujka, a završava 31. ožujka 2016. 

Kampanji se možete pridružiti u tri jednostavna koraka:  

1. Nacrtajte šareni kromosom. 

2. Fotografirajte se sa svojim crtežom uz hashtagove: #‎DrawingBattle4DS, #‎WYACroatia i geslo Ne znam sve, ali mogu puno!

3. Uploadajte sliku na Facebook, Twitter ili Instagram i označite barem tri prijatelja, kako bi se i oni uključili.

Ako niste aktivni na društvenim mrežama, svoje fotografije pošaljite na e-mail croatia@wya.net, a organizatori će ih, uz vaše dopuštenje, objaviti na službenoj Facebook stranici.

– Crtanje je zabavan način izražavanja na koji budimo svoju kreativnost. Na taj ćemo način pokazati da mnogi od nas (ne) znaju crtati.  Istovremeno znamo raditi brojne druge stvari. Nitko od nas ne zna sve niti može sve, ali bez obzira na postotak produktivnosti koji imamo, svi smo jednaki po svom urođenom dostojanstvu i ne zaslužujemo biti diskriminirani ni u jednom stadiju života, ni u jednoj životnoj situaciji. Ne želimo živjeti u društvu koje stupanj slabije funkcionalnosti koristi da bi diskriminiralo one ranjivije. Nismo li svi u nekom području ranjivi? Želimo, stoga, pozvati ljude da razmisle o svojim jakostima i slabostima i da podupru osobe sa sindromom Down! – poručuju organizatori.

Sindrom Down kromosomski je poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Downov sindrom uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom na to da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni je tip Downova sindroma poznat i kao trisomija 21.

Uključite se u kampanju i dajte podršku osobama sa sindromom Down!

FOTO: FACEBOOK/SVJETSKI SAVEZ MLADIH HRVATSKA