LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Točno je godina dana od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj

Povodom obljetnice prvog slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj kratko se osvrćemo na događaje do kojih je doveo.

Povodom obljetnice prvog slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj kratko se osvrćemo na događaje do kojih je doveo.

25. veljače 2020. godine zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj kod mladića koji se vratio s nogometne utakmice u Milanu. Prvi smrtni slučaj dogodio se mjesec dana kasnije, 25. ožujka.

Riječ je o virusu zbog kojega je 11. ožujka 2020. ministar zdravstva Vili Beroš službeno proglasio epidemiju i koji je zatim uzrokovao nešto što se u sustavu obrazovanja do tada vjerojatno nije dogodilo.

Naime, od 13. ožujka 2020. godine dio studenata nije se vratio u prostorije fakulteta. Nastava, ispiti i kolokviji, obrane završnih i diplomskih radova, a ponekad čak i praktična nastava preselili su se u virtualni svijet. Otkazani su maturalci, maturalne večeri, putovanja su postala gotovo nemoguća, a socijalni kontakt sveden je na minimum.

Od pojave virusa ukupno su zaražene 241 592 osobe, oporavilo se njih 233 170, dok ih je preminulo 5489. U tih godinu dana testirano je 1 327 769 ljudi.
FOTO: PIXABAY