LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Svjetsku javnost zgrozilo ubojstvo političkih aktivistica u Dominikanskoj Republici

Na današnji dan, 25. studenoga, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a on se kao takav obilježava od 1981. godine. Sve je počelo događajem koji je zgrozio javnost diljem svijeta kada se 1960. godine dogodilo ubojstvo sestara Mirabal, Patriu, Dédé, Minervu i Mariu Teresu.

Na današnji dan, 25. studenoga, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a on se kao takav obilježava od 1981. godine. Sve je počelo događajem koji je zgrozio javnost diljem svijeta kada se 1960. godine dogodilo ubojstvo sestara Mirabal, Patriu, Dédé, Minervu i Mariu Teresu.

U brojnim zemljama položaj žena danas još uvijek nije onakav kakav bi doista trebao biti. Prilikom zapošljavanja one se susreću s različitim osobnim pitanjima kao što su Planirate li imati djecu? i Kako mislite raditi ako imate malo dijete?, puno teže se probijaju u poslovnom svijetu, a vrlo često prilikom napredovanja se govori o staklenom stropu koji sprječava napredovanje žena na više pozicije. Emancipacija žena započela je davno, no ona još nije ni blizu svoga završetka, a pitanje je hoće li ikada i biti. Svjedoci smo brojnih događaja o kojima čitamo na našim portalima i u novinama gdje su one žrtve nasilja; ubojstva žena sve su češća i to posebno ona čiji su počinitelji bliske osobe, supružnici ili partneri. 

Na današnji dan, 25. studenoga, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a on se kao takav obilježava od 1981. godine Sve je počelo događajem koji je zgrozio javnost diljem svijeta kada se 1960. godine dogodilo ubojstvo sestara Mirabal, Patriu, Dédé, Minervu i Mariu Teresu, političkih aktivistica u Dominikanskoj Republici, koje je ubio diktator Rafael Trujillo. 

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 20. prosinca 1993. godine usvojila Deklaraciju o uklanjanju nasilja nad ženama. Prema navedenoj Deklaraciji nasilje nad ženama je pojam koji ne obuhvaća samo fizičko, kao što većina ljudi misli, već i druge vrste nasilja: 

– U ovoj Deklaraciji termin nasilje protiv žena označava bilo koji čin nasilja zasnovanog na spolnoj/rodnoj osnovi koje rezultira ili može rezultirati fizičkom, spolnom ili psihološkom povredom ili patnjom žene, uključujući i prijetnje takvim djelima, silu ili svojevoljno oduzimanje slobode, bilo u javnom ili privatnom životu. –

Osim toga, države bi trebale osuditi nasilje nad ženama te sudjelovati u osvješćivanju javnosti o navedenom problemu, poticati izradu smjernica ili priručnika, prepoznati važnost djelovanja nevladinih udruga koje se bave takvom tematikom i s njima surađivati te ne sudjelovati u nasilju nad ženama. Definicija nasilja obitelji kao takva prvi je put uvedena u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Iako pravni okvir postoji, u praksi je primjena zapravo puno teža. Nije dovoljno samo govoriti o nasilju, davati izjave pred kamerama i tužno gledati vijesti o počinjenom nasilju. Potrebno je djelovati, a još jučer je bilo vrijeme da se počne. Najbolji način je edukacija, a to je ono što su u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama napravile aktivistice udruge B.a.B.e. Kako stoji na njihovim stranicama, ove godine su proveli akciju na Facebooku pod nazivom #astojetoseksualnonasilje?. Fokus provedene akcije bilo je seksualno nasilje, a osim online djelovanja održane su radionice i predavanja na temu Povucimo granicu nasilnim vezama.

Podsjećamo, prema odluci Hrvatskog sabora iz 2004. godine 22. rujna se u Republici Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a isti je ove godine obilježen i na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu gdje se tragedija koja je inicirala obilježavanje i dogodila. godine 1999. na radnom je mjestu na samom kraju brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju Ljiljanu Hvalec. 

I dok se u Lijepoj Našoj još uvijek vodi rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije, gdje se različite političke stranke, udruge i svi ostali koji se bave ovom tematikom ne mogu usuglasiti, nasilje nad ženama se događa i dalje. Možda su neki to zaboravili pa su se odlučili baviti drugim ne toliko važnim pitanjima i očito stavili cilj svoje borbe po strani. Promjenu ne možemo napraviti odmah i ne možemo u potpunosti spriječiti da se nasilje događa, ali svi zajedno možemo djelovati preventivno. Nasilje nad ženama vjerojatno se događa puno češće nego što mi to mislimo i znamo. Sigurni smo da je veliki broj slučajeva nasilja koje žene uopće ne prijavljuju. Ono je nešto što nitko ne treba podnositi, nijedna osoba na svijetu. Dovoljno ste vrijedni i dovoljno je vrijedan vaš život da bi netko nad vama vršio bilo kakvu vrstu nasilja. Svako nasilje prijavite policiji i potražite pomoć, ne samo ono koje se događa vama osobno, nego pogledajte oko sebe i nemojte dopustiti da netko svakondevno vrši nasilje nad vašom majkom, susjedom ili prijateljicom. Ponašajte se odgovorno i budite glas koji će biti protiv istog.

FOTO: PIXABAY