Sretan vam dan kebaba uz par zanimljivosti o tom jelu!
Danas obilježavamo dan mnogima omiljenog mesnog specijaliteta koji se obično radi od janjetine ili junetine.
Danas obilježavamo dan mnogima omiljenog mesnog specijaliteta koji se obično radi od janjetine ili junetine.
Svake se godine drugog petka u srpnju, pa tako i danas, obilježava dan kebaba. Iako svoje korijene vuče iz bliskoistočne kuhinje, to brzo, jednostavno i veoma ukusno jelo proširilo se Azijom do Indije i Pakistana, sjeverom Afrike i Europom. Zadnjih je godina veliku popularnost steklo i u Hrvatskoj, pa možemo vidjeti kako se kod nas otvara sve više njegovih prodavaonica.
Sama riječ kebab u arapskom jeziku označava komadiće mesa, obično janjetine ili junetine, dobro začinjene i nabodene na štap s raznoraznim povrćem, koji se zatim peku nad vatrom. Kako se jelo širilo, tako ga je svaka nacionalna kuhinja prilagođavala svojem specifičnom načinu pripremanja hrane, stoga danas ima mnogo svojih inačica. Najpoznatiji su shish kebab, odnosno ražnjići, te döner kebab, savršen izbor za svakoga tko želi nešto pojesti pri povratku kući nakon izlaska.