LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sretan rođendan najzločestijem klincu Divljeg zapada

Na današnji dan na svijet je došao jedan od najopjevanijih likova Divljeg zapada. Ime, ali nikada ne i lice s tjeralice, Billy the Kid rodio se 23. studenog 1859./1860. godine.

Na današnji dan na svijet je došao jedan od najopjevanijih likova Divljeg zapada. Ime, ali nikada ne i lice s tjeralice, Billy the Kid rodio se 23. studenog 1859./1860. godine.

Sredina je 19. stoljeća i doseljenici s istoka naseljavaju zapadne krajeve Sjedinjenih Američkih Država. Karavane prolaze divljom prirodom i sa sobom donose prve znakove civilizacije prema američkim obalama Tihog oceana. Uz pustolove, trapere, lovce na bizone i revolveraše u jednoj od njih dolazi i Billy the Kid – jedno od najopakijih lica Divljeg zapada.

William H. Bonney Jr., Henry McCarty, Ollie L. „Brushy Bill“ Roberts ili Billy the Kid, kako vam drago, rođen je na današnji dan 23. studenog 1859./1860. godine u New Yorku. Još kao dijete s obitelji kreće prema zapadu. Tada se odazivao na Henry McCarty da bi ga se kasnije, ispod natpisa "WANTED", tražilo kao Williama H. Bonneya. Prva postaja im je Kansas. Tamo ostaje bez oca pa s majkom i bratom seli u Colorado gdje će dobiti očuha. Nemirna duha, već kao mladi tinejdžer seli u New Mexico i upada u loše društvo. Tada počinje njegova životna priča po kojoj ga danas svi znamo. Prvi prekršaj bila je krađa maslaca za koji je dobio samo špotanciju od lokalnog šerifa. Da ona nije urodila plodom, vidjelo se za par dana kada s lokalnim lopovom, Sombrero Jackom, krade vreću veša. Ovoga puta šerif je tinejdžera poslao na hlađenje u zatvor. Uz sitna kršenja zakona i lopovluk prati ga i glas o mirnoj ruci i dobrom oku. Broj ljudi za koje je njegovo oružje bilo fatalno varira od dvadeset i jedne, za svaku godinu života, do dvadeset i sedam duša.

Billy the Kid, FOTO: National Geographic
 
Njegove skitnje i lutanja kraju će privesti i završiti šerif Patrick Floyd Garett koji ga je uhvatio 1880. godine U travnju 1881. proglašen je krivim i osuđen na smrt vješanjem. No zadnjeg dana u mjesecu, Billy bježi iz zatvora i ubija dvojicu stražara. Sada dolazimo i do priče o trećem imenu. Naime, opće prihvaćeno je mišljenje da je život The Kida završio 14. srpnja 1881. na ranču Petera Maxwella metkom iz zasjede šerifa Garetta. Taj datum stoji i na nadgrobnom spomeniku u Fort Sumneru. No tu si oni koji vjeruju da je bijeg uspio. Sakrio se pod imenom Ollie L. „Brushy Bill“ Roberts, živio život na svoj način, punim plućima, na sjeveru Meksika i jugozapadu SAD-a sve do 1950. godine kada umire u teksaškom gradu Hico.

Divlji zapad, pa tako i Billy the Kid, neiscprne su tema američke književnosti i filmske umjetnosti. O njemu je snimljeno preko 50 filmova, a život i djelo i dalje su teme povijesnog proučavanja. Kako je izgledao danas znamo zahvaljujući dvjema fotografijama. Prva je prodana za 2.3 milijuna dolara 2011. godine, dok je druga, lagano izbljieđena slika, kupljena u kartonskoj kutiji s raznim glupostima za dva dolara. Randyu Guijarru bi to mogao biti najbolje uložen novac ikada jer se procjenjuje da fotografija sada vrijedi milijune. Na slici je identificiran Billy kako igra kriket skupa s nekoliko članova Regulatorsa, prijateljima i obitelji. Slikana je poslije nekog vjenčanja samo nekoliko mjeseci nakon što se banda vratila iz brutalnog Lincols County rata. Njena procjena autentičnosti nije bila laka i trajala je preko godinu dana. Zanimljivo je da, usprkos prikazivanju holivudskih filmova, ne postoji niti jedna tjeralica s njegovim licem. 

Billy the Kid na kriketu, FOTO: National Geographic
 
Češće s puškom, ali i s palicom za kriket u ruci, Billy the Kid i danas je jedan od najdražih likova svih ljubitelja vesterna i povijesti Divljeg zapada.
FOTO: NATIONAL GEOGRAPHIC