LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Šarenim čarapama slavimo dan osoba sa sindromom Down; donosimo najčešće mitove koji se vezuju uz njih

Donosimo kako možete proslaviti Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, ali i nekoliko najčešćih mitova koji se vežu uz njih.

Donosimo kako možete proslaviti Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, ali i nekoliko najčešćih mitova koji se vežu uz njih.

Jučer smo proslavili početak proljeća, a danas slavimo možda najljepši dan u godini – dan posvećen osobama sa sindromom Down

U prosjeku 1 od 650 djece rađa se s ovim sindromom koji podrazumijeva kromosomski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. 

Svi koji su se u životu susreli s osobama koje imaju ovaj sindrom, znaju da je riječ o iznimno toplim, dobronamjernim ljudima punim ljubavi koji zasigurno uljepšavaju život svima oko sebe. Donosimo nekoliko najčešćih mitova koji se vežu uz osobe s ovim sindromom.

Osobe s Down sindromom uvijek su vesele i pune ljubavi

Iako ih se obično karakterizira kao sretne i vesele, imaju jednako širok spektar emocija kao i svi drugi ljudi pa će vam pokazati iznimnu ljutnju budete li bezobrazni prema njima, a osobito ako njihove bližnje ne tretirate s poštovanjem. Također, s obzirom na to da su uglavnom veliki ljubitelji hrane, vjerujemo da vam neće pokazati veliku ljubav ako im zabranite da pojedu čokoladu ili već neku drugu, njima omiljenu slasticu.

Djecu s Downovim sindromom rađaju samo starije majke

Iako je izglednije da će majka starija od 35 godina roditi dijete s Downovim sindromom jer je tada općenito veći rizik u trudnoći, statistike pokazuju da su 80% djece s ovim sindromom rodile majke mlađe od 35 godina. Ovdje se treba uzeti u obzir i da je veći broj rođene djece općenito u majki mlađih od 35 godina.

Djeca s Downovim sindromom ne mogu dobiti posao

Ovaj je mit, nasreću, neistinit. Zadnjih godina sve se češće osmišljavaju poslovi u koje bi se moglo uključiti osobe sa sindromom Down. Jedan cafe-bar u Vinkovcima tako radi na projektu kojim bi se osobe s ovim sindromom zapošljavale kao konobari, dok u nekim drugim trgovinama u Hrvatskoj ili diljem svijeta, oni rade kao ispomoć u trgovinama i slično.

Ove osobe definirane su svojim sindromom

Iako je sindrom ono što ih čini posebnima, on nikako ne određuje njihov život u potpunosti. Baš kao i svi drugi ljudi, osobe s Downovim sindromom normalno se uključuju u društveni život: školuju se, rade, pronalaze srodnu dušu i vjenčavaju se.

Kratak životni vijek

Ranije je život osoba s Downovim sindromom uglavnom bila vijeka od oko 40 godina, no sada je sve duži. Najstariji čovjek, koji je ujedno ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija osoba s Downovim sindromom, umro je u 83. godini u Minnesoti.

Ove osobe koje, barem fizički, karakteriziraju njihove kosooke oči, niži rast, manje ruke i kraći prsti svakako zaslužuju da im cijeli svijet barem na 1 dan pokaže da je uz njih, a to možete učiniti sasvim jednostavno – tako da obujete šarene čarape. Zbog trenutne pandemije imajte obzira prema našim Downovim osobama, ali i svima drugima koji su rizična skupina, pa svojim šarenim nogama tapkajte samo unutar svoja četiri zida.
FOTO: UNSPLASH