LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendanska proslava u Međuzemlju

„Kad je gospodin Bilbo Baggins iz Vrećastog vijenca najavio da će uskoro izvanredno svečano proslaviti svoj jedanaestoprvi rođendan, nije bilo kraja govorkanju i uzbuđenjima u Hobbitonu."

„Kad je gospodin Bilbo Baggins iz Vrećastog vijenca najavio da će uskoro izvanredno svečano proslaviti svoj jedanaestoprvi rođendan, nije bilo kraja govorkanju i uzbuđenjima u Hobbitonu."

Na današnji dan, 22. rujna 1368. godine po hobitskom kalendaru, odnosno 2968. godine treće ere rođen je Frodo Baggins, jedan od junaka Tolkienove trilogije Gospodar prstenova. Danas ga pamtimo kao Prstenonošu, hobita koji je spasio i promijenio tijek Međuzemlja tako što je bacio Prsten Moći u vatre Klete gore i tako uništio moćnog protivnika Saurona.

Njegovi su se roditelji utopili te ga je ujak Bilbo posvojio i doveo u Vrećasti vijenac (Bag End).

– Najbolje će biti, dragi moj Frodo, da se preseliš ovamo k meni – reče mu Bilbo jednog dana – pa da zajedno slavimo rođendane.

Bilbo ga je naučio čitanju, pričama iz povijesti, ali i plemenitome vilenjačkome jeziku. Učinio je Froda svojim nasljednikom kada je na svoj 111. rođendan napustio Shire kako bi se upustio u još jednu, posljednju avanturu. Tu nastupa priča kada se Frodo susreće s Prstenom koji je u tajnosti dao iskovati Sauron, a Bilbo ga je našao u svojim pustolovinama s patuljcima, priču koju nam Tolkien donosi u Hobitu. Nastavak priče nam je vjerojatno dobro poznat, kao i sama sudbina Međuzemlja – Prsten je uništen, Sauron je poražen, Družina se raspala, Aragorn je okrunjen, a dio je otplovio u Neumiruće zemlje.


IZVOR: Tumblr

Frodov su zadatak i sudbina uništiti Prsten prije nego što Prsten uništi njega što je mogućnost s kojom se suočava on, ali i čitatelj dok prati Frodov put Međuzemljem u društvu vjernog prijatelja Sama Gamgeeja. Prije samog odlaska iz Vrećastog vijenca, a samim time i Shirea, vidimo Frodovo nećkanje i želju da nikada nije dobio Prsten. Ipak, svjestan je činjenice da Prsten mora napustiti Shire u koji je toliko zaljubljen kako bi ga ujedno i spasio. Sama pustolovina postaje još strašnijom kada mu Gandalf ispriča kako se može uništiti samo na onom mjestu gdje je i nastao – Kletoj gori.

– Ta je želja bila toliko snažna da je nadvladala u njemu strah: gotovo da je bio spreman istog časa istrčati bez klobuka na cestu, kao što je Bilbo učinio ovakvog jednog jutra prije mnogo godina. 


IZVOR: Tumblr

Frodo je ujedno i jedan od najtragičnijih likova Prstenove družine. Osim što nosi veoma težak teret na svojim prsima, on ujedno gleda kako Prsten proždire druge, možda djelomično nesvjestan kako u međuvremenu i na kraju Prsten uništava njega. Iako je vrijeme radnje smješteno za vrijeme rata između onog klasičnog dobrog i zlog, ne može se zanemariti ni borba unutar samoga Froda. On zna ako ostane u svom idiličnom Shireu, zlo će se s vremenom infiltrirati u toliko voljen mu krajolik i iz tog razloga uzima stvari u svoje ruke. Prožet hrabrošću, empatijom i dobrotom, Prsten u Frodi budi i ono najgore no baš iz tog razloga ga ne trebamo shvaćati kao lošeg lika, ili pak pohlepnog već bi to trebalo promatrati kroz prizmu snage Prstena. Kakav bi uopće bio tijek povijesti Međuzemlja da je Prsten došao u tuđe ruke, možda čovjeka ili pak Saurona, bi li netko drugi mogao izdržati put koji je Frodo prošao? Iako se u njegovoj pustolovini srećemo s brojnim likovima koji na neki način podcjenjuju hobitsku rasu i sposobnost, ne smijemo zaboraviti Galadrielinu rečenicu koju bih osobno primijenila i na sve naše unutrašnje borbe:

– I najmanja osoba može promijeniti tijek budućnosti. 

FOTO: THE LORD OF THE RINGS WIKIA