LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan redatelja koji na malim ekranima priča velike priče

Michael Moore, neustrašivi redatelj dokumentaraca o kapitalizmu, globalizaciji i svjetskim moćnicima pokušava dovesti velike teme na naše male ekrane.

Michael Moore, neustrašivi redatelj dokumentaraca o kapitalizmu, globalizaciji i svjetskim moćnicima pokušava dovesti velike teme na naše male ekrane.

Michael Francis Moore rođen je 23. travnja 1954. godine u Flintu, Michigan, SAD. Micheal Moore danas je svjetski poznati redatelj dokumentarnih filmova koji je najviše poznat po temama poput kapitalizma i globalizacije. Svoju karijeru započinje kao novinar radeći za Flint Voice, kasnije Michigan Voice, gdje postaje i urednik.

Mooreov prvi dokumentarac napravljen je na temu ekonomskog kolapsa u njegovom rodnom Flintu i otada ga zanimaju teme kojima će se baviti njegovi kasniji dokumentarci. Početak je za Moorea bio poprilično težak jer je morao prodati svoju kuću i organizirati bingo-igre svaku večer kako bi mogao financirati svoj projekt koji mu otvara put sve većim projektima. godine 1996. piše Downsize This – politički komentar koji postaje bestseller, a otad Moore samo nastavlja pisati i režirati veoma uspješne dokumentarce koji se bave globalnim temama koje se tiču svih nas.

Moore prilikom stvaranja svojih dokumentaraca koristi strategiju izrade hibridnih filmova i spajanja različitih žanrova. Najčešće spajanje koje primjenjuje na svoje filmove spajanje je ova dva dokumentarna načina: eksponata i interaktivnog filma. Kod svojih filmskih uradaka voli da priča dokumentarca teče kao fikcijski film, a isto tako koristi komični ton kako bi temu što više približio običnom čovjeku.

Michael Moore nagrađivani je dokumentarist, a jedna od najvažnijih nagrada svakako je Oscar iz 2002. godine za film Bowling for Columbine. Isto tako vlasnik je nagrade Emmy za film TV Nation iz 1994, a također posjeduje i osam nagrada publike.

Neki od njegovih najvećih i najvažnijih filmskih uradaka su: Roger & Me, Canadian Bacon, Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11, Capitalism: A Love Story, Where To Invade Next.

Moore u svojim dokumentarcima prikazuje svu surovost svijeta i osvrće se na sve goruće probleme kojih bismo se trebali što prije dotaknuti i pokušati ih shvatiti. Njegovi uradci na poseban način zavrjeđuju pažnju gledatelja na jednoj novoj razini zbog složenosti žanrova, ali i jednostavnosti ispričane priče. Michael Moore ne boji se ispričati velike stvari na malim ekranima i vrijeme je da počnemo što više promišljati o dokazima koji su stavljeni ispred nas.

FOTO: FLICKR