LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tko opasno juri prema Oscaru?

Zlatni globusi 2023: Povratak Brendana Frasera, multiverzumski film kao miljenik nagrada, Elvis Presley, obitelj Addams i mnogi drugi

Jubilarna osamdeseta dodjela nagrada održala se ovoga utorka, a već sada se otprilike zna tko bi mogao osvojiti i oskarovsku dodjelu kao i što se postavlja klasično pitanje tko je zapostavljen ove godine.

Jubilarna osamdeseta dodjela nagrada održala se ovoga utorka, a već sada se otprilike zna tko bi mogao osvojiti i oskarovsku dodjelu kao i što se postavlja klasično pitanje tko je zapostavljen ove godine.

Jedna od prestižnijih filmskih nagrada koja stoji kao svojevrsni pandan najzahvalnijoj nagradi Oscar, često djeluje kao interludij u spomenutu dodjelu nagrada zato što gotovo uvijek iste nominacije budu transcendirane i na oskarovski repertoar.

Dodjela nagrada Zlatni globusi, točnije jubilarna osamdeseta po redu, održavala se ovaj utorak 10. siječnja u Beverly Hillsu u Kaliforniji pod vodstvom Jerroda Carmichaela – američkog stand-up komičara te glumca. 

Ove godine nagrade su isto tako bile nepredvidljive i šarolike, a po svemu sudeći, filmovi kao što su Everything Everywhere All At Once (2022), Spielbergov The Fabelmans (2022), The Banshees of Inisherin (2022) favoriti su ovogodišnjih nagrada kao i publike.

Namjerno oduzimanje pobjede Brendanu Fraseru? 

Glumačke nagrade ove godine su bile izrazito raznovrsne, ali i nepredvidljive. Razlog tomu je i kontroverza koja se stvorila oko glumca Brendana Frasera koji je nominiran ove godine za najbolju glavnu ulogu za film The Whale redatelja Darrena Aronofskog. Taj film donio je Fraseru povratak u velikom stilu jer su glumcu zbog kompleksne uloge mnogi predviđali brojne nagrade, no razlog za njegov gubitak Zlatnog globusa, smatra se, leži u činjenici da je glumac odbio doći na dodjelu.

Naime, zbog incidenta iz 2003. godine u kojemu je čelnik Udruženja holivudskih stranih novinara Philip Berk glumca neprimjereno dodirivao, Brendan se povukao iz hollywoodskog svijeta na mnogi niz godina. 

Tako je nagradu za najboljeg glumca uzeo mladi glumac Austin Butler za ulogu kralja glavom i bradom – Elvisa Presleyja. Butler je prošao enormnu transformaciju, kako vokalnu tako i glumačku, te kompletno dao sebe u ulogu najprodavanijeg pjevača svih vremena u istoimenom filmu. 

Za sporednu mušku ulogu natjecala su se dva glumačka imena iz filma The Banshees of Inisherin – Brendan Gleeson i Barry Keoghan uz Brada Pitta za film Babylon koji iako nije osvojio nagradu svejedno je neslužbeno zaradio nagradu najpopularnije osobe na ovogodišnjoj dodjeli zbog mnogih slavnih koji su izgovarali njegovo ime s puno elana i dozom strahopoštovanja. Nagrada je došla u ruke vijetnamskom glumcu Ke Huyu Quanu (prepoznatljiv po ulozi Short Rounda u drugom nastavku filma Indiana Jones) koji je briljirao u ulozi iste osobe koja se proteže kroz multiverzum persona u filmu Everything Everywhere All At Once.

Podsjetnik, Zlatni globusi imaju i posebnu glumačku kategoriju za filmove koji sadrže predznak komedije ili mjuzikla pa je u toj kategoriji nagradu osvojio Colin Farrell zbog uloge u filmu The Banshees of Inisherin.

Prvi Zlatni globus za glumačku kategoriju u Marvelovom filmu

Nagrada za glavnu žensku ulogu bila je nešto očekivanija jer ovogodišnja pobjednica Cate Blanchett miljenica je nagrada radi svoje slojevite i zamamne interpretacije fikcionalne dirigentice Lydie Tár u decentnom i glazbeno elitnom filmu Tár (2022) u kojemu glumica donosi vrlo humanu, a opet dublju izvedbu važne glazbene persone koja se suočava sa svojom propašću. 

Uz Blanchett, za nagradu se natjecala i glumačka laureatkinja Olivia Colman za film Empire of Light, Viola Davis za ulogu generalice koja predvodi afričko pleme ženskih ratnica imena Agojie, Ana de Armas za ulogu Marilyn Monroe u filmu Blonde koji unatoč visokim očekivanjima nije to uspio ispuniti te Michelle Williams za The Fabelmans

Usporedno tomu, kategorija za sporednu žensku ulogu bila je nešto nepredvidljivija koja je svoju nagradu dodijelila glumici Angeli Bassett za svoju ulogu kraljice Ramonde u Marvelovom filmu Black Panther: Wakanda Forever (2022). Ta nagrada ujedno je označila i prvu nominaciju, ali i osvojenu nagradu ovog naziva za glumačku kategoriju unutar filma Marvelovog filmskog univerzuma kojemu je ovo trideseti film u produkciji. 

Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u komediji, odnosno, mjuziklu pripao je malezijskoj glumici Michelle Yeoh koja je nosila na leđima obimnu radnju filma Everything Everywhere All at Once.

Del Torov Pinocchio animirani favorit... nije laž!

Borba za nagradu najboljeg redatelja nije bila nimalo lagana zbog mnogih redateljskih velikana koji su se našli na listi, ali i nekih svježih lica koji su ove godine ostavili značajan utisak u svjetskoj kinematografiji. Veterani poput Baza Luhrmanna za film Elvis i Jamesa Camerona za film Avatar: The Way of Water natjecali su se uz redateljski duo Daniela Kwana te Daniela Scheinerta za Everything Everywhere All At Once i Martina McDonagha za film The Banshees of Inisherin, a globus je otišao Stevenu Spielbergeru kojemu je ovo 24. nominacija te 9. pobjeda. McDonaghu je, ipak, pripala nagrada za najbolji scenarij za spomenuti film. 

S druge strane, mračnija revitalizacija ekscentričnog meksičkog redatelja Guillerma Del Tora svjetski poznatog romana o lutku koji oživi i kojemu svaka laž bude izražena rastućim nosom osvojila je nagradu uz vrlo hvaljene animirane projekte kao što su, Marcel the Shell With Shoes OnPuss in Boots: The Last Wish i Turning Red, koji je dobio i dvije nominacije u području najbolje originalne pjesme te općenito filmske glazbe. 

Nimalo lagana nije bila ni kategorija najboljeg stranog filma jer uz više favorita kao što su indijski RRR, korejskog Decision to Leave, belgijskog filma Close i  njemačkog All Quiet on the Western Front, nagrada otišla u Argentinu filmu Argentina, 1985

Dokle su se za nagradu za najbolji filmu u području drame natjecali Avatar: The Way of Water, Elvis, The Fabelmans koji je pobjednik u ovoj kategoriji, Tár i Top Gun: Maverick koji usprkos visokoj kino zaradi te izvrsnim ocjenama od strane i kritičara dobio tek još jednu nominaciju – onu za najbolju originalnu pjesmu.

Konačno, u kategoriji najbolje komedije, odnosno, mjuzikla, natjecali su se filmovi BabylonThe Banshees of Inisherin koji je odnio pobjedu, Everything Everywhere All at OnceGlass Onion: A Knives Out Mystery  nastavak renomiranog filma Knives Out (2019) koji se natjecao i u kategoriji glavne muške uloge preko imena Daniela Craiga koji tumači inspektora Benoita Blanca te Triangle of Sadness – ljetna satira o bogatijem i "povlaštenom" sloju.

U završnoj utrci Wednesday, Dahmer, The White Lotus i drugi

Dakako, ono što separira nagradu Zlatni globus od Oscara jest dodjela nagrada i serijama, ali i od nagrade Emmy koja nagrade dodjeljuje isključivo televizijskim projektima, a ne i filmovima. Baš kao i u svijetu filma, TV isto ima favorite među nagradama. 

Tako je serija Abbott Elementary koja govori o skupini profesora koji rade u jednoj od najgorih škola u državi donijela nagradu za najbolju seriju u kategoriji mjuzikla ili komedije. Uz navedenu seriju za ovu nagradu su se borile i serije The Bear, Hacks, Only Murders in the Building te Wednesday – serija koja je neočekivano postala ogromni hit, a čija druga sezona je recentno potvrđena.

Abbott Elementary osvojila je nagradu i u glumačkim područjima; Quinta Brunson za najbolju žensku ulogu te Tyler James Williams za najbolju sporednu mušku ulogu.

Unatoč hvalevrijednim performansima stranih osoba od strane Colina Firtha za seriju The StaircaseTarona Egertona u seriji The Black Bird, Sebastiana Stana u seriji Pam & Tommy te Andrewa Garfielda u seriji Under the Banner of Heaven, pobjeda je otišla Evanu Petersu za nimalo laganu i opskurnu izvedbu psihotičnog ubojice Jeffa Dahmera za koju je glumac zaradio mnoge ovacije. Zanimljivo, Egertonov kolega iz serije The Black Bird Paul Walter Hauser osvojio je nagradu za sporednu mušku ulogu, jednako tako za ulogu silovatelja i ubojice imena Larryja Halla. 

The White Lotus kao također jedan od miljenika publike, osvojila je nekoliko nagrada uključujući onu za najbolju limitiranu seriju i najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala Jennifer Coolidge.

U sferi dramskih serija nagradama su ovjenčani Zendaya za ulogu Rue u popularnoj mladenačkoj seriji Euphoria te glumački veteran Kevin Costner za seriju Yellowstone čija je prošlogodišnja peta sezona seriji zajamčila veću prominentnost među serijama. 

Naposljetku, na iznenađenje mnogih, nagradu za najbolju dramsku seriju osvojio je prequel za popularnu seriju Game of Thrones – House of the Dragon, unatoč tome što su mnogi vjerovali da bi ovaj Zlatni globus mogla osvojiti posljednja sezona serije Better Call Saul koja je, po obožavateljima, nepravedno zakinuta za nominaciju Boba Odenkirka (naslovnog lika serije).

Vruća utrka prema nadolazećim Oscarima

I dok je put do oskarovskih nagrada relativno blizu, svejedno je i dalje nepoznato koliko će nominacije biti slične ovima na Zlatnim globusima. Iako je jasno da filmovi kao što su Elvis, Everything Everywhere All at OnceThe FabelmansThe Banshees of Inisherin, ali i drugi su ovogodišnji favoriti, svejedno se još štošta može promijeniti.

Dakako, ovogodišnja dodjela Zlatnih globusa bila je uzbudljiva kao i inače, unatoč činjenici da je bilo mnogih zakidanja pa tako jedan od omiljenijih filmova godine produkcije DC The Batman nije zaradio niti jednu nominaciju. Naravno, nagrada Oscar obuhvaća više filmskih kategorija uključujući one tehničkog predznaka, stoga postoji mogućnost da će film o noćnom osvetniku tamo imati priliku zasjati. Mnogi smatraju da je i prošlogodišnji nastavak filma Top Gun (1986) zaslužio više nominacija, a internet zbija šale i o glumcu Willu Smithu koji je zakinut zbog svoje uloge u filmu Emancipation, a kao razlog navode Smithow prošlogodišnji fijasko na dodjeli nagrada Oscar u kojoj je ošamario komičara Chrisa Rocka.

95. dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar održati će se 12. ožujka ove godine, a konačne nominacije bit će objavljene u utorak 24. siječnja!
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT