LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koji je vaš favorit?

OSCARI 2024.: Nastavak Barbenheimera, prominentnost Maestra i druga iznenađenja

Ovogodišnju 96. dodjelu nagrada ponovno će voditi komičar Jimmy Kimmel, a tko bi mogao pokupiti najviše nagrada trenutno je kompletno nepredvidivo.

Ovogodišnju 96. dodjelu nagrada ponovno će voditi komičar Jimmy Kimmel, a tko bi mogao pokupiti najviše nagrada trenutno je kompletno nepredvidivo.

Popis nominacija za prestižnu filmsku nagradu Oscar objavljen je 23. siječnja te baš kao i svake godine sadrži neke očekivane kandidate kao i one neočekivane

Američki voditelj i komičar Jimmy Kimmel vodit će po četvrti puta ceremoniju nakon vala hvalevrijednih kritika koje je stekao od svojeg voditeljskog debija na Oscarima 2017. godine. Sama dodjela održat će se 10. ožujka, a tko bi sve mogao ponijeti doma zlatni kipić bit će itekako neizvjesno.
 


VEZANO: Rock&Off: Glasuj za svog glazbenog favorita i osvoji vrijedne nagrade!


 

Ovogodišnji favoriti


Očito je da će simpatično rivalstvo između dva ovogodišnja najpopularnija filma ostati na snazi. Filmski događaj pod nazivom Barbenheimer pokriva filmove "Oppenheimer" redatelja Christophera Nolana te "Barbie" redateljice Grete Gerwig koji predvode ovogodišnju nagradu Oscar po broju nominacija - 13 i 8 nominacija.

Svejedno, recentno se dignula prašina na Internetu radi činjenice da je izuzev nagrade za Najbolji film, "Barbie" podbacio u ostalim nominacijama kao što su potpuno izostavljanje Grete Gerwig za Najbolju režiju kao i Margot Robbie za najbolju glumicu. Ironično, film koji kritizira patrijarhalno društvo osigurao je nominaciju za Ryana Goslinga koji tumači Kena, lika koji ističe muški suprematizam naspram žena. 



Da će ove godine biti uistinu neizvjesna dodjela Oscara, dokazuje činjenica da ima još nekoliko ovogodišnjih miljenika Akademije. Opaki konkurent je i film "Poor Things" grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa koji je stekao 11 nominacija uključujući za Najbolji film, Najbolji adaptirani scenarij, Najbolju glavnu žensku ulogu za izvedbu žene s transplantiranim dječjim mozgom čiju korektnu interpretaciju je realizirala glumica Emma Stone te nominaciju za Najbolju mušku sporednu ulogu (Mark Ruffalo).

Stone će se, među ostalim, u kategoriji za najbolju glumicu boriti uz Annette Bening za ulogu Diane Nyad, plivačice koja se odvažila u 60. godini preplivati rutu od Kube do Floride. Ovdje se našla i Carey Mulligan za izvedbu glumice Felicie Montealegre u filmu "Maestro" kao i Lily Gladstone, prva glumica indijanskog podrijetla koja je nominirana za glumačku kategoriju.

Gladstone je tumačila Indijanku Mollie Burkhart u još jednom ovogodišnjem favoritu, filmu redatelja Martina Scorseseja -"Ubojice cvjetnog mjeseca" u kojem joj partnera glumi Leonardo DiCaprio koji, na iznenađenje mnogih, nije ostvario nominaciju za najboljeg glumca za razliku od Roberta de Nira koji je zaradio nominaciju za najbolju mušku sporednu ulogu radi istog naslova. 

Posljednja nominirana na ovoj listi jest njemačka glumica Sandra Hüller, nominirana za film "Anatomija pada" koji je zgrnuo 5 nominacija za Oscar uključujući one za Najbolji film, Originalni scenarij i Najbolju režiju.

Film koji je recentno osvojio pozornost filmskih portala jest "The Holdovers", bezvremenska priču o međuljudskim odnosima, koji je glumcu Paulu Giamattiju prisvojio nominaciju za Najbolju mušku ulogu u čijoj kategoriji se našao i Cillian Murphy za realizaciju uloge tvorca atomske bombe, Bradley Cooper za interpretaciju skladatelja Leonarda Bernesteina kao i Jeffrey Wright za film "American Fiction" te Colman Domingo za ulogu aktivista Bayarda Rustina. 


 

Napeta borba između studija Ghibli i Spider-Mana


Na popisu nominacija našlo se i više talentiranih animiranih projekata. Među prominentnijim naslovima jest najnoviji anime hvalevrijednog studija Ghibli koji je kroz godine stekao meritum među studijima animacije. "Dječak i čaplja" bori se uz Disneyjev animirani film "Elementali" kao i projekt "Nimona" i manje popularan, ali vizualno atraktivan film "Robot Dreams". Svejedno, mnogi smatraju da je najjači ovogodišnji kandidat ipak nastavak animiranog filma o Milesu Moralesu - "Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet".

Podsjetnik, prethodni film naziva "Spider-Man: Novi Svijet" osvojio je Oscara u istoj kategoriji. Kako mnogi ovaj nastavak smatraju kvalitetnijim u odnosu na prethodnika, neće biti iznenađujuće ako baš film o Milesu Moralesu osvoji nagradu u ovoj kategoriji.

Ipak, mnoge iznenađuje činjenica da "Nindža Kornjače: Makljaža S Mutantima" nije osvojio nominaciju s obzirom na brojne pozitivne kritike koje je film osvojio radi briljantne animacijske tehnike. 
 

Nepravedno zakinut


Još jedan film koji je nepravedno zakinut po mišljenju mnogih jest boksački film "The Iron Claw" sa Zacom Efronom u naslovnoj ulozi. Istovremeno mnoge iznenađuje da je film "The Zone of Interest" zaradio 5 nominacija osim za Najbolji film isto kao i za Najbolji strani film zajedno s japanskim "Perfect Days", talijanskim "Io Capitano", španjolskim "Snježno bratstvo" te njemačkim filmom "The Teachers' Lounge". 

Teško je predvidjeti tko bi mogao otići kući sa zlatnim kipićem, ali sigurno je da je 2023. godina iznjedrila mnogo kvalitetnih filmova vrijednih gledateljeve pozornosti.

Tko je po vašemu mišljenju ovogodišnji pobjednik, a tko je nepravedno izostavljen iz nominacija?

*Komentar je stav autora i ne mora nužno imati nikakve veze sa stajalištem redakcije portala Studentski.hr.
 
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA