LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen tvorac stiha „Moje su oči zgasle na mome dlanu“

Na današnji dan rođen je Ivan Goran Kovačić, jedan od najpoznatijih autora suvremene socijalne literature. Smrt, tama, ali i ljubav prema rodnom kraju i prirodi te moral i intelekt samo su neki od motiva koji su obilježili njegov rad.

Na današnji dan rođen je Ivan Goran Kovačić, jedan od najpoznatijih autora suvremene socijalne literature. Smrt, tama, ali i ljubav prema rodnom kraju i prirodi te moral i intelekt samo su neki od motiva koji su obilježili njegov rad.

Na današnji dan prisjećamo se rođenja znamenitog hrvatskog pisca, esejista, novinara i kritičara Ivana Gorana Kovačića. Rođen je 21. ožujka 1913. godine u Lukovdolu, u Gorskom kotaru gdje je završio osnovnu školu, dok je daljnje obrazovanje nastavio u Karlovcu i Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisao je slavistiku, no ubrzo je prekinuo studij zbog bolesti i siromaštva te se posvetio novinarstvu i književnosti.

Već je u gimnaziji objavio svoje prve radove prožete smrću, tugom i tamom. Njegova prva zbirka pjesama Lirika 1932. objavljena je 1931. godine, a u njoj su se nalazile još i pjesme dvojice mladih pjesnika. Pet godina poslije uslijedila je zbirka novela Dani gnjeva gdje se mogla pronaći njegova naklonost Stjepanu Radiću preko kojeg je pronašao svoju ljubav prema Hrvatskoj. Tom se zbirkom posvetio rodnoj zemlji i hrvatskome čovjeku. Iste godine kada je zbirka objavljena, 1936, Kovačić je dobio prvi novinarski posao, a ubrzo počinje raditi i kao urednik kulturne rubrike u Hrvatskom dnevniku i Novostima.

– Krv je moje svjetlo i moja tama.
   Blaženu noć su meni iskopali –

Nastupom u Mariboru na Književnim večerima 1940. godine upoznaje Vladimira Nazora te se s njim dvije godine kasnije priključuje kao volonter partizanima te sudjeluje u marševima u Bosni, a u isto vrijeme nastala je i zbirka pjesama Hrvatske pjesme partizanke. godine 1943, u godini njegove smrti, napisao je možda svoju najpoznatiju pjesmu, pjesmu proturatne teme – Jama. Nastala je za vrijeme Kovačićevog bijega od partizana, no objavljena je posthumno 1944. godine  

Foto: Wikimedia

U lipnju i srpnju te kobne 1943. godine Kovačić se skrivao u selu Vrbici u istočnoj Bosni. No 12. srpnja ipak je pronađen u blizini Foče i ubijen. Njegov grob nikada nije pronađen, kao što je nagovijestila njegova pjesma Moj grob. Većinu izdanih knjiga koje je napisao za vrijeme rata, kao Ognji i rože, Eseji i ocjene i druge, nije doživio.

– Ljeti vječan vihor, zimi visok snijeg,
Muku moje rake nedostupan bijeg. –

Smrt, tama, ali i ljubav prema rodnom kraju i prirodi te moral i intelekt samo su neki od motiva koji su obilježili rad Ivana Gorana Kovačića. Njemu u čast svake se godine u rodnom Lukovdolu održava pjesnička manifestacija Goranovo proljeće.

FOTO: WIKIMEDIA