LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen slavni „Teddy bear“, jedan od najneobičnijih američkih predsjednika

Nezadovoljan statusom potpredsjednika, komentirajući svoju tadašnju funkciju kao „smrtno dosadnu“, Roosevelt je razmišljao o napuštanju politike. Međutim, McKinleyjevo ga je ubojstvo u rujnu 1901. po Ustavu učinilo novim predsjednikom, dotada najmlađim u američkoj povijesti.

Nezadovoljan statusom potpredsjednika, komentirajući svoju tadašnju funkciju kao „smrtno dosadnu“, Roosevelt je razmišljao o napuštanju politike. Međutim, McKinleyjevo ga je ubojstvo u rujnu 1901. po Ustavu učinilo novim predsjednikom, dotada najmlađim u američkoj povijesti.

Na današnji dan, davne 1858., rođen je 26. američki predsjednik Theodore Roosevelt. Najčešće opisivan kao jedan od najneobičnijih američkih državnika poznat je po hrabrosti, radišnosti te nizu anegdota koje vam otkrivamo.

Theodore Roosevelt rodio se u uglednoj njujorškoj obitelji nizozemskog porijekla. Kao mladić razvio je istančan smisao za prirodu, lov, ali i za boks te za energične političke inicijative američke mladeži. Nakon što je u Dakoti kratko obnašao dužnost zamjenika šerifa, vraća se u New York gdje zasjeda na visoko mjesto predsjednika Odbora načelnika policije New Yorka.

– Kad god te netko pita možeš li to učiniti, odgovori: Jasno da mogu! Nakon toga se baci na posao i otkrij kako ćeš to učiniti.

Od rane mladosti težio je promjenama i napretku, pa tako u svaku policijsku postaju uvodi telefon, postrožuje provjere stručnosti policajaca te omogućuje zapošljavanje ženama i Židovima. Kada je 1898. započeo rat sa Španjolskom, Roosevelt je podnio ostavku kako bi organizirao dobrovoljačku pukovniju, kasnije nazvanu Pakleni jahači, te osobno sudjelovao u borbama na Kubi. Predložen je za Medalju časti i proglašen nacionalnim herojem.

– Pobjeda pripada onome tko je najviše želi.

Iste je godine izabran za guvernera New Yorka, a 1900. godine na republikanskoj konvenciji izabran je za potpredsjedničkog kandidata, što nikako nije išlo u korist njegovoj već izgrađenoj karijeri političara koji puno pozornosti pridaje svojim javnim nastupima i retorici. Nezadovoljan statusom potpredsjednika, komentirajući svoju tadašnju funkciju kao smrtno dosadnu, Roosevelt je razmišljao o napuštanju politike. Međutim, McKinleyjevo ga je ubojstvo u rujnu 1901. po Ustavu učinilo novim predsjednikom, dotada najmlađim u američkoj povijesti.

– Govor treba biti poput ženske suknje: dovoljno dugačak kako bi pokrio temu, a dovoljno kratak kako bi bilo zanimljivo.

Kao predsjednik držao se u mladosti izgrađenih načela i ideje o SAD-u kao velesili. Provodio je tzv. Doktrinu velike palice, prema kojoj se SAD ima pravo miješati u unutrašnje poslove latinoameričkih država. Tu je batinu i upotrijebio kada je vojnom intervencijom osigurao nezavisnost Paname, kao i monopol nad tek prokopanim Panamskim kanalom. Roosevelt je uzeo još aktivnije učešće u međunarodnoj politici, pa je njegovim posredovanjem okončan rusko-japanski rat. Za to dostignuće Roosevelt je 1906. dobio Nobelovu nagradu za mir

– Vjerujte da možete i već ste na pola puta.

Godine 1912. uslijed unutarstranačkih izbora za predsjednika države Rossevelta u pokušaju atentata ranjava mentalno bolestan konobar John Shrank. Roosevelta to ne sprječava u naumu da treći put izađe na izbore kao republikanski kandidat za predsjednika, ali u velikom finalu pobjedu ipak odnosi demokrat Woodrow Wilson. Nakon toga je Roosevelt zajedno sa sinom Kermitom otišao na veliku istraživačku ekspediciju u Brazil te je tom prilikom u džungli otkrivena rijeka nazvana Rio Roosevelt. Međutim, Roosevelt je u Brazilu teško obolio od malarije, čije će ga posljedice mučiti do kraja života. Umro je u snu u dobi od 60 godina.

Theodore Roosevelt u automobilu, IZVOR: Wikipedia

Uz ime Theodorea Roosevelta vežu se mnoge zanimljivosti. Kada je svoju odabranicu Edith Kermit Carrow odveo na medeni mjesec u Europu, iskoristio je priliku kako bi se popeo na Mont Blanc te je postao tek treći čovjek kojemu je to uspjelo. godine 1902. postao je prvi svjetski vođa koji se vozio u automobilu. Prvi se vozio i u podmornici, a ubrzo i u zrakoplovu. Prvog dana 1907. godine statističari su zabilježili da se predsjednik Roosevelt rukovao nestvarnih 8513 puta. Ipak, najzanimljivija anegdota zauzima mjesto u prirodi. Tijekom jednog lova u Mississippiju predsjednikovi psi stjerali su u kut medvjedića, no Roosevelt ga je odbio ustrijeliti pa su novine objavile strip o predsjednikovu milosrđu. Stvorena je i plišana igračka medvjedića nazvana predsjednikovim imenom – Teddy bear.

Theodore Roosevelt - strip, IZVOR: Wikipedia

Da se uistinu radi o velikoj povijesnoj ličnosti svjedoče i njegove optimistične, ponekad i humoristične izjave:

1. Pesimist vidi problem u svakoj prilici, optimist vidi priliku u svakom problemu.

2. Ništa u životu ne razveseljava tako kao kad nas gađaju, pa promaše.

3. I ljubaznost je obilježje gospodina, kao i hrabrost.

4. Najviše se laže u ljubavi, lovu i u predizbornoj kampanji.

5. Jedini čovjek koji nikada nije griješio je onaj koji ništa ne radi.

FOTO: PINTEREST