LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Krsto Hegedušić, hrvatski slikar i grafičar

Na današnji dan 1901. godine rođen je slikar Krsto Hegedušić, utemeljitelj likovne skupine Zemlja i Hlebinske slikarske škole.

Na današnji dan 1901. godine rođen je slikar Krsto Hegedušić, utemeljitelj likovne skupine Zemlja i Hlebinske slikarske škole.

Hrvatski slikar i grafičar, Krsto Hegedušić, rođen je 26. studenoga 1901. godine u Petrinji. Dio djetinjstva proveo je u Hlebinama, očevom zavičaju, a dio u Zagrebu gdje je završio gimnaziju i Akademiju likovnih umjetnosti. Usavršavao se u Parizu.

Prvu izložbu postavlja s Jurjem Plančićem u Zagrebu 1926. godine, a nakon toga uslijedile su brojne izložbe u zemlji i svijetu. Slika djela socijalne tematike koja prikazuju težak život seljaka. Seoska okolina uvelike je utjecala na oblikovanje njegovog slikarskog izraza. Crtao je od djetinjstva, najprije bitke, a kasnije, bilježeći doživljeno, seljake, arhitekturu i podravski pejzaž Hlebina. Radio je u svim tehnikama i formatima. Nalazio je inspiraciju u flamanskom slikarstvu i angažiranom realizmu skupine Nova stvarnost, usvajao je iskustva ekspresionizma, kubizma, fauvizma i nadrealizma, a u kasnijem slikarstvu pop-arta i apstraktne umjetnosti.

Zajedno s drugim umjetnicima 1929. godine osnovao je nezavisnu umjetničku skupinu Zemlja. Povremeno je živio i u Hlebinama gdje je 1930. godine počeo poučavati slikanju seljake Ivana Generalića i Franju Mraza čime je utemeljio Hlebinsku slikarsku školu. Njihova su djela izložena već 1931. godine na izložbi skupine Zemlja u Zagrebu, čime je promovirao hrvatsku naivnu umjetnost.

Zbog svojih političkih stajališta bio je više puta uhićen. Reportaže iz zatvora poslužile su mu za knjigu crteža „Podravski motivi“ iz 1933. godine, kojoj je predgovor napisao Miroslav Krleža.

Osim slikanjem bavio se, između ostalog, kazališnim dekorom i ilustriranjem knjiga. Ističu se njegove ilustracije „Balada Petrice Kerempuha“ Miroslava Krleže. godine 1971. dobio je nagradu za životno djelo „Vladimir Nazor“.

Umro je 7. travnja 1975. godine u Zagrebu. U Petrinji je 1987. godine njemu u spomen osnovana Galerija Krsto Hegedušić.

FOTO: CROATIANNAIVEARTINFO.BLOGSPOT.COM