LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Jules Verne

"Anything one man can imagine, other men can make real." - Jules Verne

"Anything one man can imagine, other men can make real." - Jules Verne

Jules Verne, francuski pisac romana za djecu i odrasle, začetnik znanstvene fantastike u književnosti, rođen je na današnji dan, 8. veljače 1828. godine u Nantesu.

U mladosti se zanimao za kazalište i operu, napisavši niz libreta, drama, pjesama. Zatim su njegovu maštu počela zaokupljati znanstvena otkrića, daleke zemlje, istraživački podvizi, smione plovidbe. Svojim prvim znanstvenofantastičnim romanom "Pet tjedana u balonu" iz 1851. stvorio je novu vrstu proze i pritom osvojio milijune čitatelja diljem svijeta. Verne nije bio prvi pisac koji se bavio ovim žanrom, ali ono što mu se ne može osporiti i što ga čini najvažnijim predstavnikom SF-romana u povijesti znanstvene fantastike, jest činjenica da se njime ne bavi usput i povremeno, već glavnina njegovog opusa pripada znanstvenoj fantastici. Stoga ga smatraju prvim autentičnim SF-piscem.

Tijekom četrdeset i dvije godine plodonosnog rada, objavio je 64 romana koji predstavljaju uzbudljive priče o pustolovinama u egzotičnim krajevima, kako na površini Zemlje, tako i ispod i iznad nje, u moru. Budući da po zvanju nije bio znanstvenik (studirao je pravo), informacije o novim zbivanjima na području znanosti nalazio je u znanstvenim časopisima, izabirući elemente koji su povećavali uvjerljivost njegove proze i vrlo često bili okosnice njegovih romana i priča. Strojevi za letenje, podmornice, televizije, svemirski brodovi, pojavljuju se u njegovim romanima puno prije nego što su otkriveni. Stoga s punim pravom zaslužuje titulu viozionara i pisca izvan svog vremena jer je bolje od mnogih suvremenih autora znao umjetnički uobličiti čovjekovu neutaživu radoznalost, spremnost upuštanja u odvažna istraživanja na samim granicama poznatog.

Najpoznatiji su njegovi romani "Put u središte zemlje", "Put oko svijeta u 80 dana", "20.000 milja ispod mora", "Djeca kapetana Granta" - romani koji su probudili maštu čitatelja i to ne samo djece nego i onih malo starijih. Preveden je na sve europske jezike, a mnogi od njegovih romana su i ekranizirani.
Umro je 24. ožujka 1905. godine u Amiensu.

FOTO: WIKIPEDIA.ORG