LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen David Hume, filozof koji je zagovarao empirizam i skepticizam

Prije 305 godina rođen je David Hume, filozof poznat po zagovaranju skepticizma i empirizma. Osim djela o filozofiji, pisao je i o povijesti i ekonomiji te je bio cijenjen kao jedan od najboljih britanskih pisaca.

Prije 305 godina rođen je David Hume, filozof poznat po zagovaranju skepticizma i empirizma. Osim djela o filozofiji, pisao je i o povijesti i ekonomiji te je bio cijenjen kao jedan od najboljih britanskih pisaca.

David Hume rođen je 7. svibnja 1711. godine u Edinburghu u Škotskoj. Bio je filozof, povjesničar i ekonomist osobito poznat po svojim filozofskim usmjerenjima empirizmu i skepticizmu. Smatrao je da je filozofija induktivna i eksperimentalna znanost o ljudskoj prirodi. Cilj mu je bio otkriti kako funkcionira mozak u smislu učenja i akumuliranja znanja. Zaključio je kako nijedna teorija o realnosti nije moguća, odnosno da iza iskustva ne postoji znanje ni o čemu.

Hume je počeo studirati na Sveučilištu u Edinburghu s dvanaest godina, no napustio ga je svega nekoliko godina kasnije. Studirao je pravo kojeg je smatrao neukusnim, a nakon studija počeo se zanimati za filozofiju i čitati filozofska djela. Stoga odlazi u Francusku gdje je učio te pisao knjigu A Treatise of Human Nature. U kasnijoj životnoj dobi osvrtao bi se na ovo djelo govoreći kako je djetinjasto i ističući da ne odražava njegove stavove. Zatim je napisao djelo Essays, Moral and Political koje je imalo većeg uspjeha od prethodnog.

Djelom An Enquiry Concerning Human Understanding Hume je pokušao objasniti osnovne principe ljudskog znanja, ali i iznio svoje viđenje morala gdje ističe empatiju i altruizam kao temeljne značajke svakog ljudskog bića. Krajem svog života za ovo djelo izjavio je:

— Od svih mojih djela ovo je nedvojbeno najbolje.

Ovakve izjave navode na zaključak da je svoju moralnu doktrinu smatrao svojim velikim postignućem te da nije bio skeptičan oko morala, nego oko previše teoretiziranja o njemu.

Osim o filozofiji pisao je i o povijesti te je izdao nekoliko povijesnih knjiga među kojima je i History of England. Također je napisao djelo Political Doscourses. Zbog ova dva djela postao je slavan te je nazivan najvećim piscem Britanije, a Rimokatolička Crkva uvrstila je sva njegova djela u Index Librorum Prohibitorum, odnosno na listu zabranjenih knjiga zbog njegova viđenja ljudske stvarnosti i otvorenog ateizma. Tako je u knjizi Dialoges Concerning Natural Religion opovrgnuo sve kozmološke i teološke argumente u prilog postojanja Boga. Čak je koncem života, teško bolestan, vodio živu raspravu o svom nevjerovanju u besmrtnost.

Humeova djela bila su cijenjena za vrijeme njegova života, ali i kasnije te je ostavio veliki trag na području književnosti, povijesti, ekonomije i filozofije, a umro je 25. kolovoza 1776. godine u Edinburghu.

 

 

FOTO: WIKIPEDIA